Last news in Fakti

2 Януари, 2024 20:08, обновена 2 Януари, 2024 21:06 3 771 60

Въздушен удар в Бейрут! Израел ликвидира командир номер 2 в "Хамас", говорител на движението потвърди

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • хизбула-
  • бейрут-
  • бенямин нетаняху-
  • исмаил хания-
  • салех ал арури

Салех ал Арури, обвиняван от Израел, че стои зад многобройни нападения, беше избран за заместник на Исмаил Хания начело на политическото бюро на "Хамас" през 2017 година

Въздушен удар в Бейрут! Израел ликвидира командир номер 2 в "Хамас", говорител на движението потвърди - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Хамас" потвърди днес, че неговият заместник-ръководител е бил убит при израелски удар в Бейрут, като съобщението беше разпространено от медиите на движението, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Мъченическа смърт застигна заместник-председателя на политическото бюро на "Хамас", шейх Салех ал Арури, при ционистки удар в Бейрут", посочи движението в съобщение, излъчено от официалния му канал, телевизия "Ал Акса", и други негови медии.

За гибелта на Ал Арури при израелски удар с дрон в шиитското предградие на Бейрут Дахиех потвърди и източник от движението пред ТАСС.

По информация на източника са загинали още трима активисти на групировката, намиращи се в същата сграда. Броят на ранените се уточнява.

Салех ал Арури е бил убит заедно с телохранителите си при израелски удар по офиса на "Хамас" в едно южните предградия на ливанската столица, крепост на проиранската "Хизбула", съобщи служител на ливанската служба за сигурност.

Фотограф на АФП на мястото на инцидента видя разрушени от взрив два етажа от сграда и повредени автомобили в района, към който се насочваха линейки.

Салех ал Арури, обвиняван от Израел, че стои зад многобройни нападения, беше избран за заместник на Исмаил Хания начело на политическото бюро на "Хамас" през 2017 г., като официално се превърна във фигура номер две в ислямисткото движение.

След като прекарва общо почти 20 години в израелски затвори, той е освободен през 2010 г. при условие, че ще отиде в изгнание, и оттогава живее в Ливан, посочва АФП.

Убийството на Ал Арури няма да накара "съпротивата да се огъне", заяви "Хамас" в отговор на атентата.

От своя страна ливанският министър-председател Наджиб Микати осъди, както той каза, "израелското престъпление".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бен Гурион

    65 42 Отговор
    Израел предупреди, че всички Хамасисти са ходещи мъртъвци, независимо къде се намират. Това чака всички терористи посегнали на Израел.

    Коментиран от #58

  • 3 Въздушен удар в Бейрут?

    49 54 Отговор
    Или поредния гнусен израелски терористичен акт ? и международен тероризъм по всички определения за това ? А?

    Коментиран от #5

  • 4 Терориста Израел

    59 47 Отговор
    Отново доказа, че за него международният тероризм е нещо нормално. Ако нямаше двойни стандарти отдавна трябваше Израел да бъде обявен за терористична организация
  • 5 Язе да ти кажа

    35 18 Отговор

    До коментар #3 от "Въздушен удар в Бейрут?":

    Добре правят.

    Коментиран от #12, #13

  • 6 Факт4екър

    29 31 Отговор
    Ударили ли са те номер 202, детеубийците фашиски еврейски.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аз съм веган

    34 20 Отговор
    Щом е станал мъченик значи го очакват 40 честни козички. Дай повече такива
  • 9 Хохохо

    48 28 Отговор
    Израел има право да убива във всяка държава а другите нямат право дори да говорят за това.в какъв свят живеем нз вече
  • 10 Бачо Киро

    30 17 Отговор
    Хмммм туй ся не е ли терористичен акт? Или то е винаги според зависи как изнася?
  • 11 Поговорка

    44 23 Отговор
    Да бе мирно седяло, не би чудо видяло.
    Нямам идея какво са очаквали от Хамаз да се случи, след когато влязаха в Израел, избиха над 1400 цивилни и взеха заложници, може би са си мислели, че ще получат награда. Е.. получават я.

    Коментиран от #15, #21, #34

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бачо Киро

    16 8 Отговор

    До коментар #5 от "Язе да ти кажа":

    Щом като правят добре, тогава що реват? Казваш, че си терорист и ще си правиш каквото искаш и готово. Не ревеш като вдовица за фюй всеки път, когато ти върнат шамарите...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бачо Киро

    13 15 Отговор

    До коментар #11 от "Поговорка":

    Че ти тея на 7.10 случайно ли мислиш са станали? Много обичате да игнорирате предисториите, точно както в Украйна....
    Освен това няма как да унищожиш подобни организации, те са с безброй много глави... Докато съществува причина да ги има, ще ги има.
  • 16 Бачо Киро

    12 13 Отговор

    До коментар #14 от "Москва":

    Че самият Хамас кой го подкрепяше? Израел. Колкото щеш интервюта с бивши министри и премиери на Израел по въпроса. Тунелите същата работа, създадени от Израел през 80те ... Темата относно палестинци и евреи - самата Голда Меир категорично оправдава палестинците. Ако и тя не знае, то никой не знае... Въпросът е, че на западните медии не им е дори разрешено да коментират. Нашите пък преписват като мисирки...

    Коментиран от #18

  • 17 Международният тероризъм на Израел

    17 19 Отговор
    е оправдание за всеки друг тероризъм по света. От десетилетия Израел е водеща терористична държава в света и това е всеизвестен факт. Само "виси" въпроса с какво израелският тероризъм се различава от "другият" тероризъм ? Тази гнусна ционистка държава осъществява тероризъм на територията на трети държави и това остава без международни санкции за жалост но не променя същността на тероризма като фактология и същност. Няма добри и лоши терористи, те все са терористи но Израел е водеща в това пъклено дело.

    Коментиран от #44

  • 18 Шшшт

    20 9 Отговор

    До коментар #16 от "Бачо Киро":

    Абе вие какви работи си измисляте бе мой
    Като стане нещо такова и почвате лекциите в обратната посока
    Щом цивилните палестинци са допуснали тия да ги управляват всичките заминават по каналнния ред без изключение
  • 19 Без изненади

    11 5 Отговор
    Някоя невинна арабска душа не е издържала на уотър бординга..стават такива неща в бранша
  • 20 ха ха

    21 17 Отговор
    Начи, влиза Путин с 400 000 войска в съседна държава, на която е гарант за независимостта, стреля по гражданите ѝ без да обяви война, ама това не е терористичен акт, а СВО. Не е терорист!
    Израел гръмне някой таласъм в държава с която няма мирен договор (реално е във война с Ливан и Сирия) и петата колона в България ревне, че Израел е терористична държава!
    Я, по-бързо да бутаме Альошо, че още путинистчета ще се навъдят... И ще стане по-льошо. Всички руски паметници в резервата... на таласъмите!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бен Гурион

    18 9 Отговор
    Хамас са само маша в ръцете на Иран, и като всяка терористична организация, не само, че не и пука за мирно население, ами всячески го използва във войната си срещу Израел.

    Хамас са терористи, а въпросното население носи последиците от собствените си действия, като не само допусна Хамас да ги управлява, ами и полека лека започна да им помага.

    Например - една от избягалите заложнички на Хамас беше хваната и върната точно от въпросното местно население - не от членове на Хамас. Такива хора не са "мирни", нито имат нещо общо с нормалността, за която реват.

    Лекаря на основната болница в Газа лъжеше като съдран, че няма и никога не е имало бойци на Хамас в нея, нито тя служи за тяхна инфраструктура. След като ЦАХАЛ я достигна, се оказа, че тя е свързана с един от най-големите подземни тунели на Хамас. И този доктор беше от "мирните".
  • 23 Израел е 100% държава терорист

    17 16 Отговор
    осъществяваща апартейд, геноцид и етническо прочистване. Няма разумен индивид на който това да не му е ясно. Тероризма осъществяван от Израел по света и несанкциониран от международната общност на практика легитимира всеки друг тероризъм. Няма и не може да съществува тероризъм, който по аналогия да не бъде сравнен с израелският и логично да бъде оправдан.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Плюя аз на гнусните

    12 12 Отговор
    Нацисти-Ционисти.... Каквото и колкото лошо да кажем за Израел все ще е малко.

    Коментиран от #31

  • 26 Оги

    11 10 Отговор
    В ООН ,Байдън деменцията се изписа " световен миротворец", толкова нагъл ,величае украинският фашистки наркоман ,но пропусна да се похвали колко държави нападнаха, колко милиони хора по света избиха! Но не пропусна Китай ,Русия , Иран ,явно пропусна "случайно" за избитите палестинци в Газа -20,300 невинни хора с тяхна помощ! Абсолютен наглец!
  • 27 Излишно е тролчета жалки

    7 5 Отговор
    Опити даже да правите, нацизма на една скапана държава да оправдавате. Просто не се излагайте.

    Коментиран от #59

  • 28 Бен Гурион

    8 8 Отговор

    До коментар #21 от "Ъхъъъъ,":

    "Да бе мирно седяло в нацисткият концлагер Газа, не би чудо видяло..... Така ли бре шматкоооо ?"

    Газа се управлява от 18 години от Хамас.
  • 29 Всеки терористичен акт на

    11 8 Отговор
    Нациста Израел е хубав, прекрасен и т.н терористичен акт. Прекрасен тероризъм, мега супер-дупер як, прекрасен тероризъм и израелците са най прекрасните терористи. Най на ная прекрасни терористи
  • 30 Терориста Израел

    7 4 Отговор
    Къде бяхте досега, че не спряхте терориста Израел, след като толкова добре го познавате? Конфликта там не е от сега.
  • 31 Смешен плач

    14 3 Отговор

    До коментар #25 от "Плюя аз на гнусните":

    Сега като ви надойдат много нови палестински братя ще може да си ги гледате като родни..нали си ги обичате

    Коментиран от #48

  • 32 Брейййй, какъв прекрасен тероризъм

    8 8 Отговор
    Ами що и ние не почнем така по водещият терористичен челен опит на Израел да пуцаме примерно у Македония или пък Македония да пуца у нас а? Или ромите за спорта да опуцаме .... Много са ми гнусни Израел да ви кажа с тази нацистка и расиска политика.......
  • 33 Генерал Гъби Гъбев

    10 6 Отговор
    това не прави ли израел страна терорист или господарите са освободени от отговорност?
  • 34 Тапа Нар

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Поговорка":

    значи и Русия прави същото в Украйна, всичко точ, нали?

    Коментиран от #40

  • 35 Тити

    11 7 Отговор
    Бой по Хамас само така изтребват ги като хлебарки.

    Коментиран от #43

  • 36 Путиноид

    12 7 Отговор
    Но ония Милиардерите на Хамас
    В ОАЕ ,си живеят на яхтите и пращат
    Заблудените на Джихад

    Както Кремълските Мизернци пращат
    Бедния Рушляк на заколение .
  • 37 прекрасен тероризъм,

    6 8 Отговор
    Прекрасни терористи, прекрасни нацисти, прекрасни фашисти, слава на геноцида, слава на апартейда, слава на Израел.....слава на етническите прочиствания, слава на избиването на жени и деца, слава ...........
  • 38 Калантарян

    3 2 Отговор
    Къде е ?

    Нали им обеща да им помага на Хамас .

    Седи и им гледа сеира .
  • 39 Утре ако нещо гръмне у Сарафово

    6 1 Отговор
    Тероризъм ли ще бъде ? Вече дълбоко се съмнявам дали да не го пишем просто лек "Въздушен удар" .....нали така ?
  • 40 Бен Гурион

    4 5 Отговор

    До коментар #34 от "Тапа Нар":

    "значи и Русия прави същото в Украйна"

    Кое "същото"?

    Коментиран от #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Явно

    9 3 Отговор

    До коментар #35 от "Тити":

    И Хамас ,разбира само от Млатене

    Както техните Братюшки , които ги подтикнаха да нападат Израел . ..

    Груз Груз Груз Груз Груз Груз
  • 44 Абсолютно сте прав че

    3 8 Отговор

    До коментар #17 от "Международният тероризъм на Израел":

    международният тероризъм на Израел
    е оправдание и легитимация за всеки друг тероризъм по света.....на 101%....и трудно ще се намери за в бъдеще какъвто и да е терористичен акт на който аналог на подобен израелски да не може да се намери.
  • 45 Калантарян

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Москва":

    Ти ли си ?

    Знаем колко си подъл

    Има те навсякъде как се целуваш с Братюшките от Хамас .

    Коментиран от #49

  • 46 Какво значи:

    8 5 Отговор
    "израелски удар" в Бейрут, а в София, а в Сарафово, а в Париж ?????? израелски удар ???? Чист тероризъм е това, гнус!
  • 47 Теслата

    6 6 Отговор
    Отдавна съм отписал Израел като държава. До 20г ще изчезне. САЩ се клатят, а Израел са тяхно протеже. Скоро няколко стотин милиона араби ще премахнат спомена за Израел.
  • 48 ХА ХА

    2 5 Отговор

    До коментар #31 от "Смешен плач":

    А ти взе ли си чифутски братя или само шекелите им взимаш?
  • 49 Москва

    2 7 Отговор

    До коментар #45 от "Калантарян":

    Израел е държава - убиец.
    Като хитлеровска Германия.
  • 50 За убития командир 0

    2 4 Отговор
    Се споменава че е от хизбула по-нататък че е от хамас кое от двете е вярно
  • 51 Прави впечатление

    4 8 Отговор
    Че Израел съумява да убие командири на групировки и държави със
    свръх прецизни удари което
    говори за перфектно
    Разузнаване
    каквото няма
    друго на света
    Това подсказва че са знаели за акцията на хамас и са премълчали с оглед да имат повод да превземат
    ивицата Газа

    Коментиран от #54, #56

  • 52 ИСТИНАТА

    8 10 Отговор
    Да убиваш убийците Хамас не е тероризъм, а справедливост!А най-висша справедливост ще бъде, ако бъде убит масовият убиец Путин!
  • 53 Джамбаза изглежда

    5 1 Отговор
    пеленаче пред батко си Анатолчо.Тоя направокърти зъви със свободните си съчинения на тема Израел и Украйна.
  • 54 Знайко

    3 2 Отговор

    До коментар #51 от "Прави впечатление":

    Точно обратното е. Ако имаха перфектно разузнаване, нямаше да си цапат ръцете и да гърмят с оръдия срещу мирно население и да обират негатива. Трябваше да си засилят охраната, а Хамас да почнат да умират "съсвем случайно" при всякакъв вид инциденти и по целия свят. А пък това да взривяваш сгради на територията на съседа си-нямам думи за наглостта им. Ефекта ще е , че това ще обедини шиити,сунити,араби и палестинци да воюват срещу евреите и ще им е доста тесничко на тоя пустинен полуостров.

    Коментиран от #57

  • 55 Израел сами се вкарват в още

    3 1 Отговор
    По-мащабен конфликт така. Ливан едва ли ще го преглътнат.
  • 56 хахахха

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "Прави впечатление":

    Видяхме го разузнаването им на 7.10.23г
  • 57 Бен Гурион

    2 1 Отговор

    До коментар #54 от "Знайко":

    Явно нищо не си научил от предните израело-арабски войни, но нищо, слабите ученици повтарят.
  • 58 (израел) Е ПАЛЕСТИНА .ФАКТ .СЛЕД.ФАКТ

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бен Гурион":

    БРИСК СЕДИ НА ПОЛУ СЪДЕНИТЕЛ СРЕЩУ👉 (израел )👈 👉 ЗА ТОТАЛ ЩЕТАТА -----ПОСТИНЯ .......👈
  • 59 СС-Панцеркорпс

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Излишно е тролчета жалки":

    Националсоциализмът е най-великата човешка идеология! Явно са необходими шутове за да разберете! Шепа мрши рубладжийски ще ми използва като обида тази велика дума. Ай у лево!

    Коментиран от #60

  • 60 Ционизма е надхвърлил

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "СС-Панцеркорпс":

    Национал социализъма на Хитлер ! Ционизма е еманацията на Нацизма и Расизма! Нещо по лошо .... И като законодателство и като реални действия и като морал даже .