Отидете към основна версия

2 379 39

Израел: Ще се защитаваме

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • газа-
  • хамас

РЮА заведе дело в най-висшия съд на ООН в петък, обвинявайки Израел в геноцид срещу палестинците в Газа и призовавайки съда да разпореди Тел Авив да спре с атаките си

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелски представител заяви, че държавата ще се защитава срещу делото за геноцид, което Република Южна Африка заведе в петък в Международния съд (МС), предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

РЮА заведе дело в най-висшия съд на ООН в петък, обвинявайки Израел в геноцид срещу палестинците в Газа и призовавайки съда да разпореди Израел да спре с атаките си, припомня агенцията.

Говорителят на израелското правителство Ейлон Леви обвини днес Южна Африка, че "осигурява политическо и правно покритие" на нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври миналата година, което доведе до ответни военни действия срещу палестинската ислямистка групировка.

"Държавата Израел ще се яви пред Международния съд в Хага, за да изобличи абсурдната кръвна клевета на Южна Африка", обяви Леви. "Бихме искали да уверим лидерите на Южна Африка, че историята ще ги съди, и то без милост", допълни говорителят на кабинета на Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

Израел оспорва заведените срещу държавата международни дела като несправедливи и пристрастни, като рядко сътрудничи по тях. АП посочва, че сегашната реакция е признак за сериозното отношение на Тел Авив към иска на Южна Африка.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.

Свързани новини