Отидете към основна версия

2 724 47

"Алтернатива за Германия": Броят на членовете ни постоянно расте

  • алтернатива за германия-
  • германия-
  • олаф шолц

Проучвания сочат, че до 23% от германците биха гласували за "Алтернатива за Германия", ако сега се провеждаха федерални избори

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) каза, че броят на членовете ѝ рязко се е увеличил, предаде БТА.

В момента те са 40 131, което е около 37% повече, отколкото в края на 2022 г., съобщи днес "Алтернатива за Германия". В края на 2022 г. партията е имала 29 296 членове. По това време всички останали партии в Бундестага са имали значително по-голям брой членове.

Проучвания сочат, че до 23% от германците биха гласували за "Алтернатива за Германия", ако сега се провеждаха федерални избори. Това значи, че за първи път тя би била втората най-силна партия - след Християндемократическия съюз.

Федералната служба за защита на конституцията категоризира АзГ като предполагаема дясноекстремистка партия. Провинциалните клонове на партията в Саксония, Тюрингия и Саксония-Анхалт вече са категоризирани като потвърдено дясноекстремистки.

Въпреки силните позиции на АзГ в допитванията според лидерката на лявоцентристката Германска социалдемократическа партия Саския Ескен забраната на АзГ си остава възможен вариант. "Подобна забрана на партиите с право се сблъсква с големи пречки. Но аз съм убедена, че трябва да продължим да я разглеждаме като опция", каза Ескен пред ДПА. "Важно е, че говорим за забрана на АзГ и че избирателите са разколебани", допълва тя.

Ескен, която се води по документи лидер на партията на канцлера Олаф Шолц, въпреки че той има последната дума по всички въпроси, смята, че АзГ е част от крайнодясна мрежа, че поддържа списъци с имената на журналисти, критикуващи крайната десница и създава портали за докладване на учители, които също за критично настроени срещу нея. "Тя използва всяка тема, за да подстрекава хората. За мен това е определено антидемократично", казва Ескен.

Наскоро АзГ постигна значителни успехи на провинциалните избори в Западна Германия и спечели избори за кметове и кметски наместници в източната част на страната.

През септември ще се произведат избори в три източногермански провинции - Саксония, Тюрингия и Бранденбург. И в трите провинции АзГ води в социологическите проучвания. Не е изключено тя да спечели абсолютно мнозинство в парламента в поне една от провинциите и да успее да излъчи провинциален премиер.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: