Отидете към основна версия

7 746 208

Русия досега не е унищожила нито една ракетна установка HIMARS

  • руски терористи-
  • himars-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • артилерия-
  • ракети

Съединените щати дадоха на Украйна 39 високомобилни артилерийски системи HIMARS

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руската „безаналогова“ армия, както я сам описва Владимир Путин, до момента не е успяла да унищожи нито една от ракетните установки HIMARS, с които Украйна се брани срещу агресора, предаде списание Forbes.

А тези артилерийски установки са голямата цел на руските въоръжени сили – първо от практична гледна точка, и второ от пропагандна. Русия по стара своя традиция унищожава въображаеми цели – Москва се хвалеше с унищожени

HIMARS, а наскоро и със свалени изтребители F-16 в Украйна, въпреки че последните все още не са доставени на Киев.

Forbes разкри поредната лъжа на Кремъл. Съединените щати дадоха на Украйна 39 високомобилни артилерийски системи HIMARS, като до момента всички са здрави. Ракетните установки, изстрелващи 227-милиметрови M30/31 с GPS насочване, са може би най-добрите артилерийски оръжия в арсенала на ЗСУ.

Според източници на американското издание наскоро в Донецка област дрон на окупаторите е забелязал HIMARS при изстрелване на ракети, но украинците са успели да го скрият, преди руснаците да го унищожат. Това е друго голямо предимство на тези установки. Руснаците не са успели да реагират достатъчно бързо, за да нанесат удар по цел номер едно.

Обхватът на ракетите HIMARS е под 100 километра. Украйна от дълго време призовава западните си съюзници да ѝ дадат оръжия с още по-голям обсег на действие, за да бъде спечелена войната и всички окупирани от руските терористи територии да бъдат освободени. По неясни причини обаче някои страни от НАТО до момента отказват. Включително Германия със своите ракети Taurus.

В интервю за LRT.it германският депутат Родерих Кизеветер каза, че канцлерът Олаф Шолц все още се надява на преговори с Путин и затова не предоставя ракети Taurus на ЗСУ, с които логистиката на окупаторите в Крим ще бъде прекъсната. Това обаче е изключително опасна позиция, защото няма друга алтернатива от победата на Украйна в тази война. Колкото по-дълго продължава войната в Украйна, толкова повече западните общества ще са податливи на популистки идеи за „мир“ и т.н. Мирът е възможен само с изтеглянето на всички руски войници от териториите на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 169 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: