Отидете към основна версия

3 549 68

Разнобой в Берлин! Нови ожесточени дебати относно доставката на ракети "Таурус" за Украйна

  • германия-
  • нато-
  • ракети-
  • таурус-
  • украйна

Най-ефективната защита срещу руските въздушни удари е да се поразяват цели на руска територия и в окупираните територии на Източна Украйна, откъдето Кремъл извършва своите атаки

Снимка: Unian

Дебатите относно доставката на крилати ракети "Таурус" за Киев се засилват в Германия, като няколко политици призовават канцлера Олаф Шолц да даде одобрението си на фона на масираните бомбардировки на Украйна от страна на Русия от началото на годината, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Доставката на ракетите "Таурус" за Украйна отдавна трябваше да стане факт", каза днес Сара Нани, говорителка на парламентарната група на "Зелените", които са част от коалиционното правителство на социалдемократа Олаф Шолц.

"Най-ефективната защита срещу руските въздушни удари е да се поразяват цели на руска територия и в окупираните територии на Източна Украйна, откъдето Русия извършва своите атаки", каза тя в интервю за в. "Райнише пост".

По думите ѝ обаче в момента Украйна не разполага със средства за това, по-специално защото Берлин отказва да ѝ достави ракетите, за които Киев настоява от месеци.

Обещанието да се помага на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, "изглежда цинично, когато Европа" предоставя на Украйна "със сигурност достатъчно, за да не загуби войната, но не и достатъчно, за да освободи цялата си територия", каза Мари-Агнес Щрак-Цимерман, член на либералите от Свободната демократическа партия (СвДП), също участващи в правителството, която от няколко месеца призовава за изпращането на ракети "Таурус" в Украйна.

Призивите за това се засилиха през последните дни в Германия от членове на тези две партии, както и от страна на консервативната опозиция, тъй като Москва засили въздушните си атаки срещу няколко украински града, включително срещу столицата Киев.

"Таурус" е една от най-модерните ракети на германските военновъздушни сили. Тези оръжия са способни да поразяват целта си дори на голяма височина и на големи разстояния и могат, например, да унищожават бункери.

В началото на октомври канцлерът Шолц реши засега да не ги доставя на Украйна. Това решение беше мотивирано от опасението, че руската територия също може да бъде засегната от тези прецизни оръжия, които имат обсег от 500 км.

Когато в сряда беше запитан по темата, неговият говорител Щефен Хебещрайт заяви, че позицията на правителството не се е променила. "Наблюдаваме ситуацията и действаме по съответния начин", каза той на редовна пресконференция.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: