Отидете към основна версия

2 559 22

Китай е бесен! Посланик на Тайван се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ

  • китай-
  • тайван-
  • посланик-
  • сащ-
  • камара на представителите-
  • председател

Китай редовно се противопоставя на всяка форма на това, което смята за официални контакти между тайвански и американски официални лица

Снимка: Shutterstock

Посланик на Тайван в Съединените щати се срещна във вторник с председателя на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън, съобщи в сряда тайванското външно министерство, което предизвика строг упрек от страна на Пекин, предаде Ройтерс.

Съединените щати са най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжие на Тайван, въпреки липсата на официални дипломатически отношения с острова, който Китай разглежда като своя територия.

Александър Юи зае новия си пост миналия месец, заменяйки Хсяо Би-хим, който сега се кандидатира за вицепрезидент на изборите в Тайван в събота.

Министерството на външните работи на Тайван съобщи, че Юи е благодарил на Конгреса на САЩ за дългосрочната му междупартийна подкрепа за Тайван и за ангажимента му за укрепване на отбраната на острова.

То заяви, че това е първата среща на двамата мъже.

През август 2022 г. Китай организира военни игри около Тайван, след като тогавашният председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайпе, а в Пекин китайското външно министерство изрази гнева си от срещата Джонсън-Юи.

Американските законодатели трябва да "спрат да изпращат погрешни сигнали на сепаратистките сили за независимост на Тайван и не трябва да се намесват в изборите в Тайванския регион под никаква форма", заяви пред репортери говорителят Мао Нинг.

Китай редовно се противопоставя на всяка форма на това, което смята за официални контакти между тайвански и американски официални лица, като твърди, че това е намеса във вътрешните работи на Китай. Пекин твърди, че Тайван е най-чувствителният и важен въпрос в китайско-американските отношения.

Правителството на Тайван се противопоставя на претенциите на Китай за суверенитет, като твърди, че Китайската народна република никога не е управлявала острова и няма право да говори от негово име или да го контролира, тъй като това може да прави само народът на Тайван.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.

Свързани новини