7 Декември, 2022 04:09 2 681 25

7 декември 1941 г. Нападението над Пърл Харбър

  • пърл харбър-
  • япония-
  • нападение-
  • сащ-
  • втора световна война

Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война

7 декември 1941 г. Нападението над Пърл Харбър - 1
Снимка: Shutterstock

Днешната ни история предопределя хода на световната история за десетилетия.

Нападението над Пърл Харбър е изненадваща въздушна атака на японския Императорски флот срещу американската военноморска база при Пърл Харбър, Хаваи. Началото на инвазията е поставено на 7 декември 1941 г. сутринта.

Без предварително обявяване на война базата е атакувана от 353 японски бойни самолети, бомбардировачи и торпедоносци на две вълни. За целта са мобилизирани шест самолетоносача. Унищожена е голяма част от американския тихоокеански военноморски флот. Поради това през следващите месеци японците имат пълно надмощие в Тихия океан. Едновременно с атаката започва японската офанзива срещу британските и холандските колонии в Югоизточна Азия, с което Втората световна война става фактически глобална война. Атаката над Пърл Харбър е битка, при която самолетоносачите и линейните кораби са доминиращият елемент.

Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война, тъй като става повод за влизането на САЩ, която до този момент е неутрална, във войната. Въпреки, че атаката причинява на САЩ значителни военни загуби, тя се оказва с фатални последствия за Япония. На следващия ден САЩ обявява война на Япония. До началото на войната американското правителство настройва населението на САЩ предимно миролюбиво и не агресивно, а атаката определя като „коварна“. След нея САЩ преминава към Съюзниците и мобилизира населението си в бойна готовност.

Огромният индустриален потенциал на страната спомага до голяма степен за успехите им във войната. Днес в САЩ наименованието Пърл Харбър е синоним за унищожителна атака без предупреждение.

Американското правителство още преди това подкрепя Антихитлеристката коалиция с всички възможни средства и често провокира сблъсъци между Военноморските сили на САЩ и германски подводници в Атлантика.

По повод събитията съществуват многобройни теории за заговори. Критици обвиняват правителството на САЩ, че е провокирало атаката чрез политиката си и разполагането на флота на Хаваите.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    13 3 Отговор
    БЛЕСТЯЩА ОПЕРАЦИЯ ПЛАНИРАНА И ПРОВЕДЕНА ОТ ГЕНЕРАЛ ЯМАМОТО
    ...
    И В СЪЩОТО ВРЕМЕ НАЙ-ГОЛЕМИЯ МУ ПРОВАЛ
    ....
    ЗАЩО ? ... АМИ ЯПОНЦИТЕ ПУСКАТ ДВЕ ВЪЛНИ САМОЛЕТИ И ВМЕСТО ДА ПУСНАТ ТРЕТА ВЪЛНА ДА ДОУБИЕ АМЕРИКАНСКИЯ ФЛОТ ЗА ДЕСЕТИЛЕТИЕ НАПРЕД ....
    АДМИРАЛ ЯМАМОТО КАЗВА " НЯМА ДА ИМА ТРЕТА ВЪЛНА, ЗАЩОТО АМЕРИКАНЦИТЕ СЕ ПООКОПИТИХА СЪС ЗЕНИТКИТЕ И ЩЕ ЗАГУБИМ
    МНОГО САМОЛЕТИ"

    Коментиран от #2

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    АДМИРАЛ ЯМАМОТО , НИКОГА НЕ Е БИЛ ГЕНЕРАЛ
    ... ПОПРАВКА
  • 3 БНА Ефрейтор от запаса

    6 5 Отговор
    От статията става се подразбира , че японците са били в жестоки санкции и блокади.
    Те не са имали друг избор,за това към Русия не се използват блокада,за да не завърши господсвото над-света преждевременно.

    Коментиран от #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 среднощен

    16 0 Отговор
    "...Въпреки, че атаката причинява на САЩ значителни военни загуби, тя се оказва с фатални последствия за Япония. На следващия ден САЩ обявява война на Япония...";
    И до днес САЩ изтъкват като оправдание за използваното от тях ядрено оръжие над Хирошима и Нагасаки - Пърл Харбър... Тъжна човешка история.

    Коментиран от #7, #12, #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "среднощен":

    ПРИЯТЕЛ ВОЙНИТЕ са ЖЕСТОКОСТ загиват невини ХОРА
    ВОЙНИТЕ са и БИЗНЕС и ТЪРГОВИЯ с ОРЪЖИЯ
    ВОЙНИТЕ сеят СМЪРТ никой АГРЕСОР не свършва ДОБРЕ ако желаеш прочети КНИГАТА ДКТАТОРИТЕ КОСТАС ВАРНАРИС

    Коментиран от #8

  • 8 Тръмп

    5 11 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Точно така! Никой агресор не завършва добре! Света не помни такъв случай, такъв ще е и изхода Пт тази агресия!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    12 2 Отговор
    ЧАК ЕДНА ГОДИНА ПО-КЪСНО,
    ПРАВИТЕЛСТВОТО НА САЩ ЗАМРАЗЯВА ДО КРАЯ НА ВСВ ВСИЧКИ
    АКТИВИ НА АМЕРИКАНСКАТА ЮНИЪН БАНКИНГ КОРПОРЕЙШЪН , В КОЯТО ДЪРЖАТ АКТИВИТЕ СИ
    ТИСЕН ГРУП АГ ДОЙЧЛАНД И НА КОЯТО
    ДИРЕКТОР Е СЕНАТОР ПРЕСКОТ БУШ ...
    ....
    БАЩА НА ДЖОРДЖ БУШ И ДЯДО НА ДЖОРДЖ БУШ
    ..
  • 11 Адам Хилтън

    13 1 Отговор
    "Изненадваща въздушна атака" (австралийски крайцер е видял японският флот и предупредил американците часове преди атаката)
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Петьо Петров

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "БНА Ефрейтор от запаса":

    Господството над света приключи Рейгън, с икономическата си победа над СССР. Путин сега само прави контролния изстрел.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 среднощен

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "СТАМАТ М А Г А Р Е Т О":

    "НЕТ ПРИЯТЕЛ..."

    Коментиран от #17

  • 16 Ром Петрол

    9 4 Отговор
    Еваларка на джапанезите за тая им операция. А знаете ли, гаспада знающи всичко, че на територията на индианците, отнета от бледоликите, по време на ВСВ падат само четири снаряда, изстреляни от един японски миноносец в Калифорния. Без атомни бомби ( за съжаление).
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "среднощен":

    БЛАГОДАРЯ ВИ
  • 18 Курган

    4 10 Отговор
    Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война, защото е причина САЩ веднага активно да се намесят и включат във войната на страната на СССР с огромни помощи и доставките на по модерни оръжия за да спрат победоносното до този момент настъпление на германците разгромяващи Червената армия по всички фронтове и стигнали само за 5 месеца до предградията на Москва и благодарение на САЩ , руснаците да успеят да се защитят и спечелят битката за Москва и след което да преобърнат хода на войната...!!!

    Коментиран от #20, #21

  • 19 Госあ

    5 3 Отговор
    Нападение над военна база с която краварите оправдават атомните бомбардировки над два града с цивилни. Трябвало е японците да се съсредоточат и продължат докато краварите не са започнали да бълват оръжие. Японските самолети и кораби са били в пъти по добри.

    Коментиран от #22

  • 20 Знаеш ли защо са давали помощи?

    5 6 Отговор

    До коментар #18 от "Курган":

    За да не умират те.
    Както правят и сега в Украйна.
    Щото те щяха да са следващите, немците щяха да ги смачкат.
  • 21 Благодарение та САЩ

    7 4 Отговор

    До коментар #18 от "Курган":

    кан Аспарух е преплувал Дунава с мустанги,дарение от Белия Баща от Вашингтон..
  • 22 Русия днес е -Злото на Планетата

    4 5 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Когато разбрал за военното превъзходство на САЩ с новото оръжие и учебно показните атомни бомбардировки над Япония с които се слага бърз край на кръвопролитията с милионите жертви на 2СВ, Сталин се е н@ср@л от страх, ЗАЩОТО президентът Хари Труман предвидливо виждал в СССР и Русия само разрастването на бъдещото голямо Зло за планетата с варварски терористични агресии и заплахи за мира по целия Свят в стремеж за унищожение на съществуващата цивилизация и затова се колебаел дали да не атакува Москва и СССР с няколко атомни бомби като превантивен удар с което нямало е да сгреши, спестявайки на човечеството бъдещите страдания на милиони хора и Светът днес да е едно по спокойно и мирно място за живеене ...!!!
  • 23 Заяц

    3 2 Отговор
    Щатските дивотии
  • 24 Гост

    0 0 Отговор
    „Критици обвиняват правителството на САЩ, че е провокирало атаката чрез политиката си и разполагането на флота на Хаваите.”азследващите къбитията в самите САЩ.
    Това отдавна е обяснено от разследващите събитията в самите САЩ. Поради финансови и „геополитически” интереси политическата върхушка в Белия дом иска да набута САЩ във войната, но има проблем - според проучванията около 80% от населението не е съгласно САЩ да се включват във войната. От Военното разузнаване на САЩ постъпват проверени сведения, че Япония подготвя нападение над Пърл Харбър. Същото се потвърждава и от австралийското разузнаване.Това се приема, като чудесен подарък за политическата плява в Белия дом. Тази информация се засекретява и така „добрият” президент Ф.Д.Рузвелт и близката шайка около него се превръщат във военнопрестъпници към собствения си народ, обричайки на смърт собствени граждани. След това белодомските престъпници организират обвинение към командира на базата за трагичните последствия. След събитията сред нищо неподозиращото население избухва ярост и само за близо седмица се записват повече от един милион доброволци за участие в мобилизацията.

    Коментиран от #25

  • 25 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Хаххааха Гого.тва дето си писал е от най добрите практики на комунистическата пропаганда.напиши и че са дрогирали войниците с кока кола.ххахахаххахааха