Отидете към основна версия

2 270 76

Москва: Има само един Китай и Тайван е част от него

  • китай-
  • русия-
  • тайван-
  • мвнр

МВнР на Русия излезе с позиция на фона на отминалите избори на острова

"Позицията на Русия по отношение на Тайван е добре известна, последователна и непроменлива. Тя е регламентирана с Указ на президента на Руската федерация от 15 септември 1992 г. № 1072 „За отношенията между Руската федерация и Тайван“ и е записан в основните руско-китайски документи, преди всичко в чл. 5 от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Руската федерация и Китайската народна република от 16 юли 2001 г. Той гласи: „Руската страна потвърждава неизменността на своята принципна позиция по тайванския въпрос, изложена в политически документи, подписани и приети от ръководителите на двете държави през периода от 1992 до 2000 г. Руската страна признава, че в света има само един Китай, правителството на Китайската народна република е единственото законно правителство, представляващо цял Китай, а Тайван е неразделна част от Китай. Руската страна се противопоставя на независимостта на Тайван под каквато и да е форма“.

Това се казва в официална позиция на МВнР на Руската федерация относно т.нар. "Тайвански въпрос".

"Този подход беше потвърден в текста на Съвместната декларация на Руската федерация и Китайската народна република за задълбочаване на отношенията на всестранно партньорство и стратегическо взаимодействие, навлизайки в нова ера, подписана от лидерите на двете страни на 21 март 2023 г. при посещение на китайския президент Си Дзинпин в Русия. Рруската страна твърдо подкрепя действията на китайската страна за защита на нейния държавен суверенитет и териториална цялост.

Вярваме, че отношенията между страните на Тайванския пролив са чисто вътрешен въпрос на Китай. Опитите на отделни държави да използват изборите в Тайван, за да окажат натиск върху Пекин и да разклатят ситуацията в пролива и в региона като цяло, са контрапродуктивни и заслужават широко осъждане от международната общност.

Призоваваме всички външни сили да се въздържат от провокативни действия, които подкопават регионалната стабилност и международната сигурност", допълват дипломатите от МВнР в Москва.

ФАКТИ припомня, че от 1996 г. съществува представителство на Тайван в Русия, изпълняващо и дипломатически функции, като например консулски услуги.
България, за разлика от Русия, упорито отказва създаването на каквито и да било отношения с Тайпе.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания