Отидете към основна версия

2 097 85

Все по-евтин газ! Цената на синьото гориво в Европа падна до под 30 евро за мегаватчас

  • газ-
  • газпром-
  • синьо гориво-
  • втечнен газ

Анализатори отдават поевтиняването му на повишения внос на втечнен природен газ на Стария континент, стимулиран от прекъсването на редица руски доставки на синьо гориво след инвазията на Москва в Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Цената на природния газ на европейския пазар се понижи днес под нивото от 30 евро за мегаватчас, за първи път от пет месеца, съобщи БТА.

Ценовият индекс Ти Ти Еф (TTF), отразяващ динамиката на цените на синьото гориво, търгувано на газовия хъб в Нидерландия, достигна в един момент до 29,29 евро за мегаватчас природен газ, с доставка след месец.

В началото на миналата година стойността му бе около 79 евро за мегаватчас синьо гориво, а при началото на войната в ивицата Газа - над 50 евро за мегаватчас, но през последните седмици се понижава.

Анализатори отдават поевтиняването му на повишения внос на втечнен природен газ (LNG) в Европа, стимулиран от прекъсването на редица руски доставки на синьо гориво след инвазията на Москва в Украйна.

В момента цените на природния газ на европейските пазари са значително по-ниски от тези през 2022 г., когато на моменти те достигаха нива от над 300 евро за мегаватчас природен газ, посочва ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: