Отидете към основна версия

4 937 90

Евросъюзът стартира оръжейна проверка: Предадохте ли всичко налично на украинската армия?

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • оръжие-
  • европейски съюз

Службата планира да направи публично достояние данните от одита преди срещата на върха на ЕС на 1 февруари

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Брюксел започна одит на оръжията, прехвърлени от страните членки на Украйна след обвинения, че някои от тях не са изпълнили задълженията си да доставят оръжия на Киев. Това съобщава Financial Times, позовавайки се на информирани източници.

Според изданието Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) "извършва преглед на това колко оръжия държавите членки на ЕС са предоставили на Украйна в отговор на твърденията, че някои столици не са успели да изпратят толкова оръжия, колкото биха могли".

Според един дипломат одитът ще "се опира на материали, предоставени от страните членки в отговор на искания от ЕСВД“. Подобно изискване от Брюксел вече предизвика протести от някои страни, които отказват да предоставят пълни данни. Службата планира да направи публично достояние данните от одита преди срещата на върха на ЕС на 1 февруари.

Решението за провеждане на одита последва искането на германския канцлер Олаф Шолц да преброи и сравни военните доставки на страните за Киев. "Доставките на оръжие за Украйна, планирани в момента от повечето страни-членки на ЕС, са твърде малки“, цитира думите му FT.

"Ние също се нуждаем от преглед на конкретния принос на нашите европейски партньори в подкрепа на Украйна тази година“, заяви той пред репортери.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 59 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: