Отидете към основна версия

8 840 292

В Украйна: Военно-промишленият комплекс на България премина на денонощен режим

  • украйна-
  • русия-
  • снаряди-
  • дмитрий снегирев-
  • война-
  • нато-
  • българия

Украйна се нуждае от много повече боеприпаси, за да се сражава успешно срещу руските окупатори

Снимка: БГНЕС/ EPA

В момента ситуацията с доставките на снаряди с калибър 155 мм за украинските сили значително се подобрява. Говорим за увеличаване на допълнителното производство във фабрики, разположени в страни съюзници на Украйна. Това съобщи военният експерт и политолог Дмитрий Снегирев в ефира на телевизионния канал FREEДОМ.

„Ако преди Rheinmetall произвеждаше около 450-500 хиляди снаряда годишно, то с увеличаване на производствения капацитет на завода в Испания сега ще бъде около 900 хиляди снаряда. Можем да разчитаме на доставки от Южна Корея. Това е договор, сключен между Южна Корея и правителството на САЩ за доставка на около 500 хиляди снаряда“, отбеляза той.

Що се отнася до снарядите от съветски тип 122 и 152 мм, военно-промишленият комплекс на България, според Снегирев, вече е преминал на денонощна работа за производство на снаряди от тези калибри за нуждите на Въоръжените сили на Украйна.

По думите му западните страни са взели предвид факта, че огромна част от въоръжението на ЗСУ е съветско наследство. Съответно усилено работят заводи не само в България, но и в Чехия и Румъния. Освен това местният „Укроборонпром“ обяви, че значително е увеличил производството както на 152 мм, така и на 122 мм снаряди, отбеляза военнополитическият експерт.

Българското правителство системно работи с Украйна. Военната и икономическа подкрепа не стихват. Това заяви преди дни дипломатът, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Република Хърватия, Босна и Херцеговина (2010-2017) Олександър Левченко. По думите му в първите месеци на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна България е била сред страните, които са помагали най-много на Киев. Тогава за това не се говореше, не се афишираше, а стана известно буквално година по-късно.

България е сред страните в НАТО, които оказаха голяма военна подкрепа на Украйна след инвазията на руските терористи. Германският вестник „Ди Велт“ написа преди година, че украинската армия е изпитвала голям недостиг на гориво и боеприпаси и спасението е дошло от „неочаквано място“: България. Властта в Киев, в лицето на външния министър Дмитро Кулеба, потвърди, че Украйна винаги ще е благодарна на страната ни за военната подкрепа, без да дава подробности в какво се изразява тя.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 155 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: