Отидете към основна версия

5 991 125

Алексей Навални от далечния север: Идва краят на Владимир Путин и неговата Русия

  • русия-
  • алексей навални-
  • владимир путин

47-годишният Навални, бивш адвокат, който стана известен преди повече от десетилетие, като хулеше елита на Кремъл и го обвиняваше в корупция, в момента е в затвор на около 60 км северно от Арктическия кръг

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-известният опозиционен политик в Русия Алексей Навални заяви в сряда, че държавата на президента Владимир Путин един ден ще се разпадне заедно с постсъветския елит, който той определи като продажен, жаден за власт и двуличен, предава "Ройтерс".

47-годишният Навални, бивш адвокат, който стана известен преди повече от десетилетие, като хулеше елита на Путин и го обвиняваше в корупция, в момента е в затвор на около 60 км северно от Арктическия кръг.

"Многоженците станаха консерватори в нашата страна. Членовете на КПСС (Комунистическата партия на Съветския съюз) вече са православни християни. Собствениците на "златни паспорти" и офшорни сметки сега са агресивни патриоти", каза Навални в публикация в социалните медии, улеснена от неговите поддръжници.

"Лъжи, лъжи и нищо друго освен лъжи", каза Навални. "Ще се срине и ще се разпадне. Държавата на Путин не е жизнеспособна. Един ден ще погледнем мястото му и той няма да бъде там."

Навални, който беше осъден да остане в затвора, докато навърши 74 години, многократно предупреди, че Русия на Путин е държава, управлявана от "крадци и престъпници" и че един ден ще има сеизмична промяна чрез бунт.

Руските власти отхвърлят критиките на Навални като глупости и казват, че той и поддръжниците му са екстремисти с връзки с разузнавателната агенция на САЩ ЦРУ, която възнамерява да посее раздори в Русия.

Навални е в затвора, движението му е забранено и повечето от основните му поддръжници са избягали в чужбина.

Той спечели възхищението на разделената руска опозиция с това, че се завърна доброволно в Русия през 2021 г. от Германия, където се подложи на лечение за това, което западните лабораторни тестове показаха, че е опит да бъде отровен с нервнопаралитично вещество в Сибир.

При завръщането си той е арестуван. Русия отрича твърденията на Навални, че руската тайна полиция го е отровила с Новичок.

Навални каза, че затворниците многократно са го питали "Защо се върна?"

Той каза, че съвременна Русия е била насадена с "цинизъм и конспирация" до такава степен, че много хора вече не вярват на прости мотиви, подозирайки вместо това, че той е част от някаква тайна интрига на Кремъл.

"Имам своя страна и мои убеждения. И не искам да се откажа от страната си или от убежденията си", каза Навални. — И не мога да предам нито първото, нито второто.

"Ако вашите вярвания струват нещо, трябва да сте готови да ги отстоявате. И ако е необходимо, правете жертви."

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 83 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания