Отидете към основна версия

10 481 116

Висш военен от НАТО предупреди: Очаквайте неочакваното на украинския фронт

  • адмирал роб бауер-
  • украйна-
  • нато-
  • русия-
  • володимир зеленски

Докато войната затихва и финансирането от САЩ и ЕС за опустошената от конфликт икономика на Киев се задържа от политически борби, адмирал Роб Бауер призова за подход към предизвикателство, което надхвърля военното планиране

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна води екзистенциална битка за оцеляването си почти две години след началото на войната си с Русия и западните армии и политически лидери трябва драстично да променят начина, по който ѝ помагат да отблъсне нахлуващите сили, заяви председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, цитиран от Associated Press.

На среща на висшето ръководство на 31-членния Алианс той също заяви, че зад обосновката на президента Владимир Путин за войната стои страхът от демокрацията в година, белязана от избори по света.

В рамките на два дни разговори в Брюксел се очаква генералитета на НАТО да изяснят подробно плановете си за най-големите военни учения в Европа след Студената война по-късно тази година. Военните игри са замислени като нова демонстрация на сила от НАТО и неговия ангажимент да защитава всички съюзнически нации от нападение.

Докато войната затихва и финансирането от САЩ и Европейския съюз за опустошената от конфликт икономика на Украйна се задържа от политически борби, Бауер призова за "подход на цялото общество“ към предизвикателството, което надхвърля военното планиране.

"Нуждаем се публичните и частните актьори да променят начина си на мислене от една ера, в която всичко беше планирано, предвидимо, контролируемо и фокусирано върху ефективността, към ера, в която всичко може да се случи по всяко време. Ера, в която трябва да очакваме неочакваното“, заяви той, откривайки срещата.

"За да бъдем напълно ефективни, също и в бъдеще, се нуждаем от военна трансформация на НАТО“, добави Бауер.

В понеделник министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс обяви, че правителството му ще изпрати 20 000 войници за участие във военните учения на НАТО – известни като Steadfast Defender – като много от тях ще бъдат разположени в Източна Европа от февруари до юни.

Обединеното кралство също ще изпрати модерни изтребители и самолети за наблюдение, както и военни кораби и подводници.

Тъй като запасите от боеприпаси намаляват, докато съюзниците изпращат военни материали в Украйна, норвежкото правителство заяви в сряда, че отделя 2 милиарда крони (192 милиона долара) за увеличаване на производствения капацитет на отбранителната промишленост, заявявайки, че има "нужда от големи количества боеприпаси“.

Министърът на отбраната на Норвегия Бьорн Арилд Грам заяви, че "увеличаването на капацитета в отбранителната индустрия е важно както за Украйна, но също така и за защита на собствената ни сигурност“.

Половината от средствата ще отидат в Nammo, базирана в Норвегия аерокосмическа и отбранителна група, която е специализирана в производството на боеприпаси, ракетни двигатели и космически приложения, "за да увеличи производството на артилерийски боеприпаси“.

В Брюксел Бауер отбеляза, че НАТО ще продължи да подкрепя Украйна в дългосрочен план.

"Днес е 693-ият ден от това, което Русия смяташе за тридневна война. Украйна ще има нашата подкрепа за всеки следващ ден, защото изходът от тази война ще определи съдбата на света“, заяви той.

"Тази война никога не е била за реална заплаха за сигурността на Русия, идваща от Украйна или НАТО“, добави Бауер. "В тази война Русия се страхува от нещо много по-мощно от всяко физическо оръжие на земята – демокрацията. Ако хората в Украйна могат да имат демократични права, то хората в Русия скоро също ще ги пожелаят“.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 107 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: