Отидете към основна версия

2 668 18

Външен министър потвърди, че страда от дислексия

  • франция-
  • външен министър-
  • дислекция

Сежурне: В резултат на упорита работа почти напълно се отървах от говорните недостатъци

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Френският външен министър Стефан Сежурне, който беше назначен на поста на 11 януари, потвърди, че страда от проблеми, причинени от дислексия. „В младостта си бях диагностициран с тежка дислексия. Преди 15 години би ми било трудно да дам такова интервю. Но в резултат на упорита работа и обучение почти напълно се отървах от говорните недостатъци. Но те се появяват отново в моменти на умора и стрес и тогава ми е трудно да ги преодолея“, каза той в интервю за вестник Le Parisien.

Според ръководителя на френската дипломация „това обаче не се отразява на работата, ефективността, обмена в международните преговори“.

Американски и европейски генетици са идентифицирали 42 вариации в структурата на човешката ДНК, които влияят върху вероятността от развитие на дислексия. Някои от тях са свързани с двусмислието - способността на човек да използва еднакво свободно и двете си ръце.

Дислексията е умствено увреждане, което се проявява в постоянни затруднения с четенето. Противно на общоприетото схващане, дислексията е вродена човешка характеристика, а не следствие от лошо учене или нисък интелект.

Сред страдащите от дислексия в младостта си са шведският крал Карл XVI Густав, филмовите звезди Том Круз и Дженифър Анистън и режисьорът Стивън Спилбърг.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: