Отидете към основна версия

8 046 29

Киев: 5000 камиона пътуват към Полша след падането на блокадата

  • полша-
  • украйна-
  • граница

Варшава се очерта като ключов съюзник на Киев, който се защитава от Русия и търси повече финансова и военна подкрепа от западните си партньори

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Граничните пунктове между Украйна и Полша отново работят след преустановяването на блокадата на шофьорите и около 5000 камиона вече са тръгнали към Полша. Това съобщи във Facebook вицепремиерът по възстановяването и министър на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков, цитиран от "Укринформ".

"След преустановяването на блокадата на 17 януари почти 5000 камиона вече са тръгнали към Полша през трите ГКПП Дорохуск-Ягодин, Хребене-Рава-Руска и Корчова-Кракивец. Най-големият ГКПП Ягодин вече възстанови капацитета си до 600 камиона на ден. Този брой е дори по-висок от периода преди блокадата. Расте броят на камионите, тръгващи през Кракивец и Рава-Руска", се казва в съобщението.

Според Кубраков в момента се оценява ефективността на решението в Нижанковичи - Малховице, където временно е спряна регистрацията в eCheck. Засега пунктът не работи на пълен капацитет и би трябвало да пропуска по 150 празни камиона на ден, както беше по време на eCheckout. Важно е всички ГКПП-та да работят на максимален капацитет, подчерта служителят.

Той отбеляза, че с полската страна се обсъждат и съвместни планове за създаване на четири допълнителни гранично-пропускателни пункта в допълнение към съществуващите 14 такива.

Освен това вицепремиерът подчерта, че в близко бъдеще полското правителство ще назначи Павел Ковал за комисар по възстановяването на Украйна.

Полските фермери решиха преди шофьорите да спрат протеста на ГКПП "Медика" с Украйна, след като по-рано този месец правителството се съгласи с техните искания. Въпреки това шофьори на камиони блокираха три други гранични пукта.

Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал обсъди с полския си колега Доналд Туск създаването на четири нови гранично-пропускателни пункта между двете страни.

Лидерите на Полша и Украйна обещаха да се справят с политическите и икономически търкания, които хвърлят сянка върху жизненоважният им съюз и да засилят сътрудничеството в областта на отбраната, докато войната се готви да влезе в третата си година.

Варшава се очерта като ключов съюзник на Киев, който се защитава от Русия и търси повече финансова и военна подкрепа от западните си партньори.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: