Отидете към основна версия

24 Януари, 2024 04:13, обновена 24 Януари, 2024 04:13 2 407 53

Турският парламент одобри кандидатурата на Швеция за НАТО, Столтенберг подкани Унгария

  • швеция-
  • нато-
  • турци-
  • реджеп ердоган-
  • украйна-
  • русия

Анкара взе важно решение, свързано със сигурността на Стария континент

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският парламент прие законопроект относно одобрението на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието, основната опозиционна Републиканска народна партия и Партията на националистическото движение одобриха законопроекта, докато останалите партии се противопоставиха.

346 депутати участваха в процеса на гласуване, като 287 от тях гласуваха в подкрепа на законопроекта, а 55 гласуваха против. Премиерът на Швеция Улф Кристерсон приветства решението на Анкара. „Днес сме една крачка по-близо до това да станем пълноправен член на НАТО“, посочи шведският премиер.

Парламентарната комисия по външни работи одобри протокола относно кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО през декември, слагайки край на 19-месечното безпокойство, което обтегна връзките между Анкара и нейните западни съюзници. Очаква се държавният глава Ердоган да подпише законопроекта в близките дни.

Ратификацията на Турция ще остави Унгария като последната пречка пред Швеция, която - заедно с Финландия - поиска бързо присъединяване към НАТО след руската непредизвикана агресия срещу Украйна. Финландия вече е пълноправен член на Алианса.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази задоволството си от вчерашното одобрение от турския парламент на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО и призова Унгария да последва примера му, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Приветствам гласуването на Великото национално събрание на Турция за ратифициране членството на Швеция в НАТО", каза снощи Столтенберг.

"Разчитам и Унгария да завърши националното си ратифициране колкото е възможно по-скоро", добави генералният секретар на НАТО.

"Всички съюзници от НАТО се съгласиха във Вилнюс да поканят Швеция да се присъедини към нашия алианс и Швеция изпълни ангажиментите си. Членството на Швеция прави НАТО по-силна и всички нас - по-сигурни", подчерта Столтенберг.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: