Отидете към основна версия

1 911 21

Столтенберг призова Унгария да последва решението на Турция

  • швеция-
  • турция-
  • унгария-
  • йенс столтенберг-
  • нато

Членството на Швеция ни прави по-силни, заяви генералният секретар на НАТО

Снимка: БГНЕС/ EPA

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази удовлетворението си от одобрението, което беше дадено от турския парламент вчера на кандидатурата на Швеция за членство в организацията. Той призова Унгария да последва този пример, предаде ДПА.

"Приветствам решението на Великото национално събрание на Турция за ратифициране на членството на Швеция в НАТО", заяви Столтенберг вчера. Той добави: "Очаквам и от Унгария да завърши националната си ратификация възможно най-скоро."

"Всички съюзници в НАТО единодушно се съгласиха във Вилнюс да поканят Швеция да се присъедини към нашия алианс и Швеция изпълни своите ангажименти. Членството на Швеция прави НАТО по-силно и нас всички - по-сигурни", подчерта Столтенберг.

Ратификацията на Турция ще остави Унгария като последната пречка пред Швеция, която - заедно с Финландия - поиска бързо присъединяване към НАТО след руската непредизвикана агресия срещу Украйна. Финландия вече е пълноправен член на Алианса.

Правителството на Германия също приветства вчерашното одобрение от турския парламент за присъединяване на Швеция към НАТО. "Това е важно и правилно решение. Очакваното присъединяване на Швеция, подобно на вече приключилото присъединяване на Финландия, ще укрепи допълнително Северноатлантическия алианс като цяло", обяви снощи говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: