Отидете към основна версия

4 738 105

Ние сме братска страна с Русия

  • чад-
  • африка-
  • сахел-
  • русия-
  • владимир путин-
  • махамат идрис деби итно

Москва си е поставила за цел възстановяването на своето влияние в Африка, загубено след разпадането на СССР, като се фокусира върху страните от Сахел, където се конкурира с Франция и разполага паравоенни групи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Чад е "братска страна" с Русия, заяви ръководителят на военната хунта и преходен президент на Чад, генерал Махамат Идрис Деби Итно, на среща в Москва днес с руския си колега Владимир Путин. Руският държавен глава увери в отговор, че Кремъл може да помогне за "стабилизиране на ситуацията" в африканската страна, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Русия си е поставила за цел възстановяването на своето влияние в Африка, загубено след разпадането на СССР, като се фокусира върху страните от Сахел, където се конкурира с Франция и разполага паравоенни групи.

"Дойдох като приятелска страна, братска страна, суверенна страна, (която иска) да засили своите връзки с приятелска страна", подчерта генерал Деби. Той увери, че посещението му в Москва ще помогне за "засилване на двустранните ни връзки".

В отговор Путин го поздрави, че е "успял да стабилизира ситуацията" в Чад и увери, че Русия "ще допринесе по всички възможни начини". Отношенията между Нджамена и Москва "се развиха особено през последните години", добави той.

"Подготвя се солиден пакет от документи, който укрепва и разширява нашата договорно-правна база. Надявам се, че нашите колеги ще завършат тази работа в близко бъдеще", добави руският лидер.

Ген. Махамат Идрис Деби Итно определи посещението си в Москва като историческо. "Чад и Русия имат много дългогодишни отношения, като последното посещение на чадски президент беше през 1968 г., когато президент на Чад беше господин Франсоа (Томбалбай). И ние се надяваме, че това посещение ще ни позволи да укрепим двустранните си отношения на всички фронтове", заяви той на среща с руския президент Владимир Путин.

Преходният президент на Чад благодари на руското ръководство и на руснаците за топлото посрещане и поднесе на Путин и съболезнованията си за смъртта на "руски войници" при катастрофата на военен самолет Ил-76 близо до Украйна.

Посещението и размяната на топли думи показват отново руските усилия за влияние в Сахел, отбелязва АФП.

Френската армия все още разполага със свой контингент в Чад, който е последният привилегирован партньор на Париж в Сахел, след като през август 2022 г. френските военни напуснаха Мали, през февруари 2023 г. - Буркина Фасо, а през миналия месец - и Нигер.

Всяка от тези три страни се сближаваше в същия момент с Русия, особено във военно отношение, отбелязва АФП. Първоначално руското влияние беше разпространявано от паравоенната група "Вагнер", особено в ЦАР, отбелязва Ройтерс.

Армията на Чад е смятана за опора на войната срещу джихадизма в региона.

Путин изрази днес увереност, че в Чад скоро ще бъдат организирани общи избори.

Този месец генерал Деби Итно съобщи, че ще се кандидатира на президентски избори, които се очаква да бъдат проведени в края на тази година. Той беше обявен за преходен президент през 2021 г. от армията, като оглави хунта от 15 генерали, след смъртта на баща си Идрис Деби Итно, убит от бунтовници.

Лидерът на Чад беше обещал да произведе избори след 18-месечен преходен период, но по-късно този срок беше удължен.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания