Отидете към основна версия

2 066 56

Москва: Руският Ил-76 е свален с ракета, изстреляна от Харковска област

  • ил-76-
  • русия-
  • украйна-
  • белгородска област-
  • ракета

ТАСС съобщи, че черните кутии на самолета са открити и ще бъдат изпратени в Москва за изследване в лаборатория на министерството на отбраната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският следствен комитет твърди, че зенитно-ракетните системи, поразили Ил-76 край Белгород, са били разположени в село Липци в Харковска област на Украйна, информира Би Би Си.

Руското ведомство казва, че сред веществените доказателства от мястото на катастрофата има документи на украински военнопленници, загинали при катастрофата.

"На определени части от телата на жертвите има характерни татуировки. Подобни символи са виждани върху телата на много представители на украинските въоръжени формирования, включително забранения в Руската федерация полк "Азов", които преди това са били разпитани от следователи по наказателни дела", казаха от Следствения комитет.

Украинската страна все още не е потвърдила, че самолетът е бил свален от украинските въоръжени сили и че на борда е имало украински военнопленници.

Москва обвинява Киев, че е свалил самолета Илюшин Ил-76 в руската Белгородска област, убивайки всичките 74 души на борда, включително 65 пленени украински войници на път да бъдат разменени с руски военнопленници. Украйна нито потвърди, нито отрече твърдението, но поиска международно разследване.

Твърдението му противоречи на изявлението на украинското военно разузнаване, че Русия не ги е информирала за организирането на полета.

Русия единствена има достъп до мястото на катастрофата, където телевизионни снимки показват отломки, разпръснати върху заснежено поле. ТАСС съобщи, че черните кутии на самолета са открити и ще бъдат изпратени в Москва за изследване в лаборатория на министерството на отбраната.

Би Би Си показали на няколко експерти кадри, показващи повреди на руски военнотранспортен самолет, който се разби вчера в района на Белгород. Едно изображение по-специално показва дупки, пробити в страните на самолета. Според експертите това показва, че самолетът е бил свален от ракета земя-въздух.

"Моделът на щетите е в съответствие с бойна глава HE-FRAG, която е много често срещана при ракетите земя-въздух. Това се доказва от десетки дупки с различни размери, причинени от шрапнели, които са повредили фюзелажа в резултат на експлозията на бойната глава", казва Кристофър Петров, наземен експерт по противовъздушна отбрана в Janes, военна разузнавателна фирма.

"Въз основа на щетите, които виждаме, ракети или минохвъргачки не могат да бъдат изключени, но би било много трудно да се удари самолет в полет с тези неуправляеми боеприпаси. Най-вероятно говорим за ракета земя-въздух, но коя е трудно да се каже", обяснява Андрес Ганон, асистент в университета Вандербилт, който специализира в сигурността.

Според други двама експерти отломките определено показват, че самолетът е бил свален, но е твърде рано да се правят твърди заключения за вида на използвания снаряд въз основа на изображенията.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания