Отидете към основна версия

2 524 70

Шефът на НАТО: Доналд Тръмп отново в Белия дом? Няма проблем за НАТО

  • сащ-
  • нато-
  • доналд тръмп-
  • йенс столтенберг

Така че посланието от САЩ, че европейските съюзници трябва да правят повече, е било разбрано и те наистина се движат в правилната посока, добави Йенс Столтенберг

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес омаловажи опасенията, че преизбирането на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп ще отслаби отбранителния съюз, докато той се опитва да осигури надеждна подкрепа за Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Столтенберг заяви, че не смята, че втори мандат на Тръмп би представлявал заплаха за членството на САЩ в НАТО. "Смятам, че САЩ ще продължат да бъдат непоколебим съюзник на НАТО, независимо от резултата на изборите в Съединените щати, тъй като това е в техен интерес", каза той в интервю пред Си Ен Ен.

Републиканецът Тръмп беше заклет критик на НАТО по време на президентския си мандат и многократно заплашваше, че ще оттегли страната от алианса. Той ограничи финансирането в сферата на отбраната за НАТО и често се оплакваше, че САЩ плащат повече, отколкото е справедливо.

"Аз работих с него в продължение на четири години и слушах внимателно, защото основната критика беше, че съюзниците от НАТО отделят прекалено малко за НАТО", посочи Столтенберг. Генералният секретар, който се опитва да накара страните членки да харчат повече за отбрана, каза, че повече от тях сега увеличават дела на военните си разходи.

"Така че посланието от САЩ, че европейските съюзници трябва да правят повече, е било разбрано и те наистина се движат в правилната посока", добави той.

Тръмп обаче все още отправя критики срещу алианса и през уикенда заяви на свое предизборно събитие, че не смята, че страните от НАТО биха подкрепили САЩ, ако бъдат нападнати, коментира Ройтерс. Тръмп също така е отправял призиви за деескалация на войната в Украйна и се оплаква, че за нея са били похарчени милиарди долари, въпреки че засега не е представил конкретни политически предложения по въпроса.

Обсъжданията в Сената на САЩ по сделка за граничната сигурност, която някои политици поставиха като условие за отпускане на допълнителна помощ за Украйна, се сблъскаха с нарастваща опозиция сред републиканците, подкрепящи Тръмп.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.

Свързани новини