Last news in Fakti

31 Януари, 2024 23:00 5 093 27

Иран надяна примката на шията на Байдън

  • сащ-
  • джо байдън-
  • пентагон-
  • иран-
  • израел-
  • близък изток

Администрацията на Джо Байдън в Белия дом е изправена пред избор, който не включва нищо друго освен лоши опции

Иран надяна примката на шията на Байдън - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От седмици наблюдатели спекулират за риска от регионален пожар в Близкия изток. Този риск достигна нов връх през последните няколко дни, пише електронното издание на ливанския всекидневник L"Orient-Le Jour.

За първи път след атаката на "Хамас" на 7 октомври, този уикенд удар с дрон, приписван на подкрепяните от Иран милиции, уби трима американски войници и рани 25 в Йордания. Аман отрече, че ударът е извършен на негова територия и настоя, че е насочен към базата в ат-Танф в Сирия. Но броят на жертвите и конкретната цел увеличиха риска от регионална ескалация на фона на изключителното напрежение на няколко фронта в продължение на близо четири месеца.

Ситуацията в региона вече е изострена, като в момента текат конфликти с различна интензивност в Газа, на ливанско-израелската граница, в Сирия, Ирак, Червено море и Йемен. Въпреки че нито САЩ, нито Иран искат да се намесват в пълномащабна война, двамата играчи си играят с огъня от седмици, отвръщат на всеки удар и се приближават с бързи стъпки към бездната всеки ден. Иран и неговите съюзници получиха няколко шамара през последните месеци, с убийството на Рази Мусави, стълб на Революционната гвардия в Сирия, Салех ал-Арури, заместник-шеф на Хамас, и няколко висши служители на Хизбулла. Хизбулла е загубила не по-малко от 171 души от началото на боевете с Израел.

Но това не изглежда да е имало възпиращ ефект върху иранската ос. По-скоро последната изглежда "измерва" своите отмъщения към Израел - както се случва от Южен Ливан - докато въздържа ударите си срещу Чичо Сам. Шиитските милиции, действащи в Сирия и Ирак, както и хутите, засилиха атаките срещу американски цели от 7 октомври. Иран може да си позволи да трупа неуспехи на място - стига те да не го засягат пряко - ако чувства, че печели стратегически.

Неспособността на САЩ да потвърдят потенциала си за възпиране на свързваните с Иран милиции и желанието на САЩ да репатрират своите войници от Сирия и Ирак се възприемат от Ислямската република като признаци на слабост, от които трябва да се възползва, или като принуди Вашингтон да се оттегли от своята "зона на влияние" (Ливан - Сирия - Ирак - Йемен), или като го подтикне да признае, чрез дипломатическо споразумение, статута ѝ на доминираща сила в региона.

Няма правилна опция

Опряла гръб до стената, администрацията на Байдън е в много деликатна позиция, по ирония на съдбата, не много по-различна от тази на Хизбулла след убийството на Салех ал-Арури. Най-радикалните гласове призовават Джо Байдън да удари директно Иран, което според тях е единственият начин да се потвърди възпиращият капацитет на водещата световна сила. Подобно решение обаче би довело до риск от широкомащабна война, която президентът на САЩ, който се стреми да се оттегли от региона, иска да избегне в началото на тежката изборна година. Удар срещу Иран предполага риск от ескалация на всички фронтове, което може да засегне САЩ и техните съюзници, особено Израел. Въпреки това отмъщението в Сирия и Ирак - тъй като Байдън вече предупреди, че ще има отговор - означава да рискува да не изпрати достатъчно силно послание, за да може иранската ос да прекрати атаките си.

Администрацията на Байдън е изправена пред избор, който не включва нищо друго освен лоши опции. Тази ситуация е резултат от неговата безусловна подкрепа за Израел от началото на войната в Газа, намесата на САЩ в Ирак през 2003 г., която предаде страната на Иран на тепсия, и желанието на Вашингтон да се оттегли от Близкия изток през изминалите 10 години, оставяйки свободен пътя на Иран да развие мрежа от милиции, способни да потопят региона в кървава баня. САЩ избраха да "затворят очите си" или поне подцениха иранската заплаха в Сирия, Ирак, Ливан и Йемен повече от десетилетие и тази стратегия имаше обратен ефект в най-лошия възможен момент. Байдън искаше да изключи Газа от останалата част от региона от 7 октомври и това води до общ провал.

Въпреки че "Оста на съпротивата" изглежда е поела риск с убийството на американски войници, тя вероятно е водена от убеждението, че Вашингтон ще отвърне на удара в Сирия и Ирак. Всяко друго действие, предприето от администрацията на Байдън, би било изненадващо, тъй като би означавало възможност за открита война с Ислямската република. Въпреки това Иран, който се доближава до ядрения праг, може да загуби много повече от САЩ, ако нещата излязат извън контрол. Въпреки че милициите, които съставляват иранската ос, се разглеждат като нейна застраховка за живот, те може да не са достатъчни, за да гарантират оцеляването на режима в случай на открита война с водещата световна сила.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    73 11 Отговор
    Крайно време е не 3 ,а 300 да дадат фира ,та говедарите да се изнасят от места ,които са на хиляди километри от тях. Прибирайки си партакешите светът ще си отдъхне от тях.

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Уса

    45 4 Отговор
    Сащ не могат да,минат на следващото ниво,защото е прекалено високо и изисква огромни ресурси.Байдн е паднал от стола си тоя път фатално.Иран с логистиката на Русия и Китай с лекота ще потопят американските кораби,но дали имат интерес да го правят,защото сащ са все още най големия пазар за световния бизнес с 300 милиона яки дебели консуматори харчещи до дупка единствените по рода си мили дебили
  • 6 “водещата световна сила”

    20 1 Отговор
    Хахахахахахах Фатки ме разсмяха както от времето на вестник Стършел
  • 7 ха ха хааа

    6 27 Отговор
    Заглавието ми звучи като - " Русия превзе Киев за три дни " !! 🤭😁

    Коментиран от #17

  • 8 Брачет,

    8 22 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Разгеле , руските подводници кой ше ги вади , ако " потънат" край бреговете на Сащисаните ?! Норвежците казаха , че повече няма да се занимават с тях ..🤭
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анонимен

    3 29 Отговор
    Нищо не са надянали, по скоро ако така безотговорно продължават, много чалми ще има да паднат в региона.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ТрампЛин

    6 20 Отговор
    Още един Садам Хюсеин? Който търси намира?
  • 13 гсф

    0 1 Отговор
    стегни да пукне а
  • 14 Иво

    39 0 Отговор
    Ей човек ,като ви чете "новините" ще си каже ,че всички са терористи и злодеи,само ние НАТОвците сме убавци и миротворци.Векове наред европейци заграбват и избиват в Африка и Южна Америка,а в новото съвремие САЩ прави това из близкия изток и видиш ли ,когато ни отвърнат са терористи.
  • 15 Иван Иванов

    21 3 Отговор
    Според предсказание на Нострадамус Персия ще победи Америка,а Франция ще помага на Персия,да не забравяме че Хомейни от Париж подготвя иранската революция

    Коментиран от #25

  • 16 Петров

    25 3 Отговор
    Драги ми съотечественици, идете в ПИК и прочетете ОТВОРЕНОТО ПИСМО на един списък от много познати личности, които искат разпускането на това правителство и парламент. ТОВА Е СУПЕР ВАЖНО И НЕ ТЪРПИ ОТЛАГАНЕ, УБИВАТ НИ СКОРОСТНО
  • 17 😁😁😁

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха хааа":

    Или Израел унищожи Хамас за 2 дни.🤭🤭
  • 18 КОТарАК

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "ДЖО СИ ГО":

    Склеротика не помни какво мести, трябва някой да му напомня.
  • 19 Хохо Бохо

    2 6 Отговор
    На Байдън НЕ му е широко около врата!
    Най-добре е да НЕ оставя Ислямска държава да се справя с Иран...
    ВЪПРЕКИ ЧЕ това е евтино и ефикасно
  • 20 Малко странно твърдение:

    6 2 Отговор
    """""желанието на САЩ да репатрират своите войници от Сирия и Ирак се възприемат от Ислямската република като признаци на слабост"""" не е обявено това желание на САЩ да репатрира своите войници ...... А и не е възможно на практика ми се струва
  • 21 Вярно е че

    13 1 Отговор
    Тази ситуация е резултат от безусловната подкрепа на САЩ за Израел, но и без тъпотиите на Израел пак щеше да се случи. Дефакто в тези страни САЩ са окупатори и крадци на полезни изкопаеми и няма начин съпротива срещу това да не се появи рано или късно. Реални ползи от присъствието им там просто няма за местните
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 дико

    10 3 Отговор
    Той дъртия си е удушено куче отдавна.
    Не му трябва примка, а лопата.
    Да го закопат!
  • 24 БАЙДЪН ЗАСЛУЖАВА ДА СЕ БЕСИ

    8 0 Отговор
    ВСЕКИ ДЕН НОЩ ЧАС МИНУТА И СЕКУНДА !
  • 25 456

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Иван Иванов":

    Те и неговите предсказания , както тези на Ванга са извадени от ръкава . Колкото напредва времето , се измислят нови и нови . Нищо , че и двамата ги няма вече . Те от отвъдното продължават да предсказват за балъците
  • 26 Интелект

    4 0 Отговор
    Всеки час, всеки ден краварите затъват в собствените си изпражнения!Много отдавна допълнително се знае, че Тексас ще се отдели от САЩ!
  • 27 3333

    1 3 Отговор
    Истината е, че Байдън трябва да си замине. Прекалено страхлив е за лидер на такава държава. Много отдавна Иран трябваше да бъде изравнен със земята. Всяко отлагане на проблема означава още време на ислямистите за сдобиване с ядрена бомба и ядрена война в последствие.