Отидете към основна версия

2 886 80

Киев потвърди: Унищожихме руския ракетен катер с морски дронове

  • русия-
  • украйна-
  • черноморски флот-
  • дрон-
  • черно море-
  • ивановец

Успехът на тази атака означава, че украинските въоръжени сили подобряват тактиката си в борбата с Черноморския флот, когато с крилати ракети се атакуват стационарни цели в докове и кейове

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Големият ракетен катер на Черноморския флот "Ивановец" беше унищожен на 1 февруари в анексирания Крим с шест директни попадения от военноморски дронове MAGURA V5 украинско производство, съобщи началникът на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирило Буданов, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

В коментар за The War Zone той каза, че "в резултат на получените щети корабът се е обърнал на кърмата си и е потънал".

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало съдбата на катера, но Z-блогърите активно обсъждат атаката срещу кораба, както и съдбата на екипажа.

Както по-рано писа военният наблюдател на Би Би Си Павел Аксьонов, ако се потвърди потъването на ракетния катер "Ивановец", това ще бъде значимо събитие във войната между Русия и Украйна. Това е вторият боен кораб с ракетно въоръжение, унищожен в морето.

Успехът на тази атака означава, че украинските въоръжени сили подобряват тактиката си в борбата с Черноморския флот, когато с крилати ракети се атакуват стационарни цели в докове и кейове, а военноморски цели на рейдове и в открито море се атакуват от безпилотни лодки.

Военното разузнаване на британското министерство на отбраната представи през лятото анализ на действията на украинските въоръжени сили в Черно море и особено използването на надводни дронове за подкопаване на руската доминация в Черно море,

На 4 август 2023 г., припомнят разузнавачите, руският търговски танкер "Сиг" беше атакуван и изведен от строя в района на Керченския пролив, очевидно от безпилотен надводен кораб. Това се случи един ден след подобна атака срещу десантния кораб "Оленегорский горняк" и два дни след очевидно неуспешен опит за атака на руски патрулни катери, ескортиращи търговския кораб "Спарта IV".

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: