Отидете към основна версия

11 051 140

Скандалът се разраства! Франция иска обяснения от руския посланик

  • франция-
  • русия-
  • украйна

Напоследък напрежението между Франция и Русия се засилва на фона на войната в Украйна, като Москва порица Париж след съобщенията за нови доставки на оръжие за Киев

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският посланик във Франция ще бъде извикан днес във френското външно министерство, съобщи дипломатически източник, цитиран от Франс прес. На срещата се очаква отново да бъде изразено осъждането от страна на Париж на руските удари, при които миналата седмица загинаха двама френски хуманитарни работници в Украйна, пише БТА.

Френското външно министерство "също така ще осъди възобновяването на дезинформацията, насочена срещу Франция", добави същият източник.

Преди няколко дни френското министерство на отбраната установи "координирана руска маневра" за разпространение на фалшива информация, насочена срещу Франция, припомня АФП.

Напоследък напрежението между Франция и Русия се засилва на фона на войната в Украйна, като Москва порица Париж след съобщенията за нови доставки на оръжие за Киев. Очаква се също така нова серия от руска дезинформация срещу Франция, тъй като за този месец е планирано посещение на президента Еманюел Макрон в Украйна.

Двамата френски хуманитарни работници са загинали в четвъртък при удара по Берислав, малка украинска община на северния бряг на река Днепър, близо до фронтовата линия, съобщи френското външно министерство в петък, като добави, че други трима французи са ранени. Париж осъди случилото се като проява на "варварство" от страна на Москва, а в петък вечерта френската антитерористична прокуратура започна разследване.

На фронта на информационната война руското министерство на отбраната заяви миналия месец, че е "ликвидирало" около шестдесет бойци, повечето от които "френски наемници", и е ранило 20 други при удар през нощта на 16 срещу 17 януари в Харков, Североизточна Украйна. Париж категорично опроверга тази информация.

Няколко списъка, включително един, за който се твърди, че разкрива самоличността на около тридесет "загинали френски наемници", бяха разпространени в "Телеграм", преди самите френски доброволци в Украйна да направят свои изявления, включително за АФП.

Това не е първият случай, в който руският посланик, Алексей Мечков, е призоваван във френското външно министерство. През 2022 г. той беше призован от тогавашния министър Жан-Ив Льо Дриан заради туит на посолството за зверствата, извършени в украинския град Буча.

На 25 март 2023 г. дипломатът отново беше извикан в министерството след публикуването на карикатури в "Туитър" (сега "Екс") акаунта на посолството, допълва АФП.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 76 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: