Отидете към основна версия

758 8

Днес Урсула фон дер Лайен и Педро Санчес ще посетят Мавритания, за да обсъдят незаконната миграция

  • мавритания-
  • урсула фон дер лaйен-
  • испания-
  • европейска комисия-
  • педро санчес

Очаква се Фон дер Лайен и Санчес да заявят отпускането на помощ на стойност 215 милиона долара

Снимка: БГНЕС

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателят на Испания Педро Санчес ще посетят Мавритания във връзка с предоставянето на помощ за борбата на западноафриканската държава с незаконната миграция в Европа, съобщи Ройтерс. Визитата се осъществява в контекста на увеличаващия се поток от миграция.

Очаква се Фон дер Лайен и Санчес да заявят отпускането на помощ на стойност 215 милиона долара на предвидената си среща с президента на Мавритания - Мохамед Улд Шейх Ел Газуани, в столицата Нуакшот.

Темата за миграцията ще бъде централна в предизборната кампания за изборите за Европейски парламент през юни тази година, особено в светлината на увеличаващата се агитация срещу бежанците от страна на дясно насочените политически партии в континента.

Стратегическото значение на Мавритания нараства на фона на увеличаващия се натиск от страна на мигрантите и нарастващата нестабилност в африканския регион Сахел. Испания иска да помогне на тази държава и да засили връзките ѝ със страните от ЕС, заяви източник от испанското правителство пред репортери.

Броят на мигрантите, стигащи нелегално до испанска територия по вода, се е повишил с близо триста процента миналия месец, като мнозинството от тях пристига на Канарските острови. Около 83 процента от тези хора идват на архипелага с гумени лодки от Мавритания, обявиха испански представители.

В резултат на този поток се е стигнало до рекордна численост на хората, които в последната година са се опитали да достигнат до Европа през Канарските острови. Архипелагът е близо до африканския бряг.

Испания разполага със свои полицейски части в Мавритания от 2006 година. Тогава внушителен мигрантски поток доведе до реформа в испанската миграционна политика, която се концентрира върху предоставянето на помощ в областта на финансите и сигурността на страните, от които тръгват лодките.

Испанското правителство възнамерява да увеличи помощта си за властите в Мавритания за укрепване на граничната сигурност, но не планира да изпраща още полицаи, отбелязва неназованият източник от правителството на Испания, на когото се позовава Ройтерс.

Мавритания, чието население е малко под пет милиона души, страда от ширеща се бедност, а на нейната територия от 2012 година насам прииждат десетки хиляди хора от съседката ѝ Мали.

В днешните разговори на мавританския президент с председателката на ЕК и испанския премиер ще се обсъждат безопасността, хуманитарната помощ, миграционните програми и икономическото развитие, добавя източникът за Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини