Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 11:39 725 8

Днес Урсула фон дер Лайен и Педро Санчес ще посетят Мавритания, за да обсъдят незаконната миграция

  • мавритания-
  • урсула фон дер лaйен-
  • испания-
  • европейска комисия-
  • педро санчес

Очаква се Фон дер Лайен и Санчес да заявят отпускането на помощ на стойност 215 милиона долара

Днес Урсула фон дер Лайен и Педро Санчес ще посетят Мавритания, за да обсъдят незаконната миграция - 1
Снимка: БГНЕС

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателят на Испания Педро Санчес ще посетят Мавритания във връзка с предоставянето на помощ за борбата на западноафриканската държава с незаконната миграция в Европа, съобщи Ройтерс. Визитата се осъществява в контекста на увеличаващия се поток от миграция.

Очаква се Фон дер Лайен и Санчес да заявят отпускането на помощ на стойност 215 милиона долара на предвидената си среща с президента на Мавритания - Мохамед Улд Шейх Ел Газуани, в столицата Нуакшот.

Темата за миграцията ще бъде централна в предизборната кампания за изборите за Европейски парламент през юни тази година, особено в светлината на увеличаващата се агитация срещу бежанците от страна на дясно насочените политически партии в континента.

Стратегическото значение на Мавритания нараства на фона на увеличаващия се натиск от страна на мигрантите и нарастващата нестабилност в африканския регион Сахел. Испания иска да помогне на тази държава и да засили връзките ѝ със страните от ЕС, заяви източник от испанското правителство пред репортери.

Броят на мигрантите, стигащи нелегално до испанска територия по вода, се е повишил с близо триста процента миналия месец, като мнозинството от тях пристига на Канарските острови. Около 83 процента от тези хора идват на архипелага с гумени лодки от Мавритания, обявиха испански представители.

В резултат на този поток се е стигнало до рекордна численост на хората, които в последната година са се опитали да достигнат до Европа през Канарските острови. Архипелагът е близо до африканския бряг.

Испания разполага със свои полицейски части в Мавритания от 2006 година. Тогава внушителен мигрантски поток доведе до реформа в испанската миграционна политика, която се концентрира върху предоставянето на помощ в областта на финансите и сигурността на страните, от които тръгват лодките.

Испанското правителство възнамерява да увеличи помощта си за властите в Мавритания за укрепване на граничната сигурност, но не планира да изпраща още полицаи, отбелязва неназованият източник от правителството на Испания, на когото се позовава Ройтерс.

Мавритания, чието население е малко под пет милиона души, страда от ширеща се бедност, а на нейната територия от 2012 година насам прииждат десетки хиляди хора от съседката ѝ Мали.

В днешните разговори на мавританския президент с председателката на ЕК и испанския премиер ще се обсъждат безопасността, хуманитарната помощ, миграционните програми и икономическото развитие, добавя източникът за Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урсула на лайен

    9 0 Отговор
    Отива пак да хвърлят парите на работещите данъкопкатци за луксозно коли на коруптни правителство.
  • 2 Будител

    6 0 Отговор
    Вижте какво става в Тексас.....мигрантите нахлуват през границата....в момента в Тексас , се прави народна милиция и идват от още 18 щата ...самовооражават се и отиват да пазят Тексас и границата....забележете ....точно така наричат хората които тръгват да пазят държавата си....народна милиция....И това го прави губернатора на Тексас - Абът...той задейства член първи от конституцията на САЩ
    .....
  • 3 Факт

    8 0 Отговор
    Демек разбирайте го : ЕС (който е подлога на ционистите) отпуска средства за лодки и др.вид логистика, за да може още повече и без проблемно "бежанци" (черни и кафяви) да идват към Европа! Много се удавиха в Средиземно море, а това е лошо за "Плана Калерги" - унищожението на бялото население.
  • 4 Абе

    7 0 Отговор
    Педро Санчес дали може да и го отпори на тая спаружена стафида?

    Коментиран от #5

  • 5 Бе той може

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Абе":

    ама не иска.
    Щото е спаружена стафида.
    А може и да го направи, в името на европейското единство.

    Коментиран от #8

  • 6 а дано

    3 1 Отговор
    падни в Казана с бяло месо-дърто....А кокалякците на крокодилите да си наточят зъБите....А Мишела ще го тракат на ред....
  • 7 Дааа

    3 0 Отговор
    Шейха взе парите и каза: Ша видим!
  • 8 О. Ч. З

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бе той може":

    Нали знаеш няма грозни жени има трезви маже
    За няколко милиона и туба алкохол дори и така нареченият трети пол ще си затвори едното око и ще и направи реглаж на задницата