Отидете към основна версия

16 703 110

Новият главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна има шокиращ прякор

  • украйна-
  • олександър сирски-
  • зсу-
  • русия-
  • прякор-
  • генерал 200-
  • война-
  • валерий залужни

Зеленски уволни Залужни и назначи на негово място командира на сухопътните войски Олександър Сирски

Снимка: БГНЕС/ EPA

Новият главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна (ЗСУ) е командващият сухопътните войски Олександър Сирски. Той замени на поста Валерий Залужни, който беше уволнен от Володимир Зеленски.

За неуспешните атаки на армията на Украйна срещу позициите на руските въоръжени сили, завършили с тежки загуби за украинците, той получава прякора „Генерал 200“, пише Телеграм каналът Mash. Именно под негово ръководство украинските въоръжени сили се озоваха в Дебалцевския котел.

Сирски е роден в село Новинки, Владимирска област (Русия). Учи във Висшето военно командно училище в Москва, а през 1993 г. започва служба в 6-та дивизия на вътрешните войски (сега Националната гвардия на Украйна) в Чухуев. Прякорът му е препратка към добре известния термин "Груз 200" (или товар 200), който се използва като кодово име за загинал военнослужещ.

Информацията за смяната на главнокомандващия беше потвърдена и от министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров. „Войната не може да остане същата. Войната се променя и изисква промяна. Нужни са нови методи и нови стратегии. Днес е взето решение и трябва да променим командването на ЗСУ“, заяви министърът. Генерал-полковник Олександър Сирски, който сменя Залужни от днес, командва сухопътните сили на Украйна от 2019 г.

Украинският президент Володимир Зеленски намекна, че е уволнил Залужни заради неуспеха на лятната контраофанзива през 2023 г. "Трябва да бъдем честни – усещането за застой именно в южните посоки (на фронта) и трудностите в боевете в Донецка област повлияха на обществените настроения. Украинците все по-рядко говорят за победа. Украинският дух обаче не е загубил вяра в победата. Украйна запазва своя исторически шанс. Наш дълг е да го осъзнаем", каза украинският президент.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 92 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: