Отидете към основна версия

4 067 42

Песков коментира изявленията за ареста на Путин

  • владимир путин-
  • дмитрий песков-
  • никол пашинян-
  • русия-
  • хага-
  • армения

В момента има издадена международна заповед от Хага за задържане на военнопрестъпника Владимир Путин

Снимка: БГНЕС/ EPA

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира възможността Армения да арестува руския президент Владимир Путин, ако той реши да стъпи на арменска територия, докато има заповед за задържането му от Хага.

Премиерът на Армения Никол Пашинян не даде конкретен отговор, когато беше попитан има ли шанс Путин да бъде арестуван. Пашинян заяви, че „Армения е започнала процеса на присъединяване към Римския статут през декември 2022 г. и това решение беше обусловено от оценката на промените в нашата среда за сигурност; в този смисъл ние също ратифицирахме Римския статут като допълнителен фактор за повишаване на нивото на сигурност на Армения“.

Никол Пашинян заяви, че този въпрос [за ареста на Путин] не е политически, а правен. „Армения като отговорна държава трябва да спазва всички свои международни ангажименти, включително ангажиментите, които има в отношенията с Руската федерация, ангажиментите, които има в отношенията с международната общност. Между другото, има различни становища и правни анализи по тази тема и по-специално юристите, които казват, че настоящите държавни глави имат имунитет, непреодолим имунитет, поради статута си, не са малко. Искам да кажа, че това е правен въпрос, а не политически въпрос“.

На това Песков отговори: „Присъединяването на Армения към Римския статут е нова реалност, която не може да не окаже негативно влияние върху двустранните отношения между Руската федерация и Армения“. „Тук е много важно да получим определени гаранции от нашите арменски партньори“, каза той, отговаряйки на въпроса дали Владимир Путин ще може да отиде в Армения при новите условия.

Отношенията между Армения и Русия рязко се влошиха през последните години на фона на войната в Нагорни Карабах. Армения, която дълго време разчиташе на Москва за сигурността си, заяви, че е била предадена от руснаците, които не са ѝ помогнали срещу Азербайджан. Самият Никол Пашинян призна, че Армения е допуснала стратегическа грешка, разчитайки на Путин за осигуряване сигурността на арменците.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 31 гласа.

Свързани новини