Отидете към основна версия

3 239 113

В руското училище: лъжи и архаични представи за героизъм

  • украйна-
  • русия-
  • история-
  • училище-
  • руска пропаганда-
  • владимир путин-
  • война-
  • героизъм-
  • лъжи-
  • деца-
  • ученици

Мозъците на младите руснаци се промиват с исторически лъжи и архаични представи за героизъм. Образованието е изцяло в услуга на търсената победа в Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

"На корицата се мъдри ликът на Владимир Путин, няколко страници по-нататък гимназистите стигат до една карта на Русия, в която вече са включени окупирани украинските територии като Крим. Според Путиновата образователна доктрина, новата граница на Русия минава по фронтовата линия. Такава е новата версия на учебника по история, която представя пред учениците един съвсем нов вид историография", отбелязва обществено-правната медия АРД.

Мозъците на младите руснаци се промиват с исторически лъжи, а мисленето и всекидневието на хората се милитаризират – това са наблюдения на Михаел Туман, московски кореспондент на седмичника „Ди Цайт“. Журналистът разказва за шестгодишни деца, които се учат да разглобяват и сглобяват калашници в парка край танк-експонат, и за ученици, които сутрин маршируват с парадна стъпка в училищните дворове, подражавайки на военните. По телевизията показват как в часовете по трудово обучение се майсторят патерици и протези за военните инвалиди, а учителките насърчават децата да пишат „военна поща“ – окуражаващи писма до мъжете на фронта.

Деца стрелят и оказват първа помощ

От септември миналата година в училищата беше въведено и военно обучение, припомня журналистът. Децата се учат да стрелят, да оказват първа помощ и да се придвижват по терена на въображаемо полесражение. На една от публичните си изяви пред граждани в края на миналата година президентът Путин заяви: „Войните се печелят от учителите“, твърдейки, че това е цитат на германския канцлер Бисмарк. Според кореспондента на „Ди Цайт“ обаче Бисмарк никога не е казвал подобно нещо. Затова пък Олга Санко, депутатка от Путиновата партия в Думата, го формулира съвсем ясно: „Историята е оръжие“.

Очевидно руската държава „удължава военния фронт“ и от Украйна го пренася в училищата. „Образованието и възпитанието на децата се поставят изцяло в услуга на търсената военна победа. Путин мисли отвъд похода си срещу Украйна: в страната трябва да възникне ново поколение млади путинисти, служещи на путинизма дори след Путин“, коментира Туман.

Според автора законите в образователната сфера вече се пишат така, че първостепенно се оказва не децата да получават знания, а „разпространяването на традиционните духовно-морални ценности“, както го формулирал в Думата съответният представител на Путиновата партия. „Отделният човек не се брои, колективът е всичко. Такава е доктрината на Путин, чрез която руският владетел иска да превърне страната в експанзивна и консервативна военна диктатура“, обобщава отличният познавач на руската история и действителност в статията си в „Ди Цайт“.

Исторически лъжи и манипулации

Той припомня за новия руски учебник по история, който заличава границата между наука и пропаганда. В статии на ДВ неколкократно сме информирали за него. https://www.dw.com/a-66494618

Една руска учителка, пожелала да остане анонимна, казва пред германското издание, че в училище вече не е желателно да мислиш със собствената си глава, а това, което се представя като „популяризиране на науката“, било всъщност фалшифициране на историята. Учителката обобщава, че става дума за недопустимо смесване между пропаганда и научно познание. Точно такива са и разпространените критики срещу новия учебник по история, в който с неуместен патос се говори за "злобния свят", искащ да унищожи Русия, и за украинската "хунта", срещу която Кремъл се защитавал.

И швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг“ пише за промиването на млади мозъци чрез учебника по история: „Той изобщо не прикрива идеологическата инструментализация на историята, за да се извлече политическа изгода днес: „На вас, наследниците на славата на нашите бащи и деди, сега се пада да увеличите славата и могъществото на нашата родина. Нека историята на Русия да ви бъде сигурна опора и да ви помогне да постигнете успехи!“ – това четем в края на увода, който описва накратко десетилетията след края на Втората световна и ясно демонстрира тенденциозния тон на учебника“.

Според учебника, хората масово обичали Сталин и тъгували за него, а критиката срещу диктатора била „проамериканска“. Пак американците били в дъното на антисъветските бунтове в Унгария през 1956 и в Чехословакия през 1968, а руският президент Горбачов без никаква необходимост се отказал от позициите на Москва по време на Студената война и се съгласил с обединяването на Германия, което учебникът нарича „анексия“ и „аншлус“.

Доноси за "неправилни възгледи"

Кореспондентът на „Ди Цайт“ Михаел Туман не получил разрешение от властите да посети някое училище, защото бил представител на „неприятелска държава“, но цитира впечатленията на един млад московчанин, с когото се е срещнал. Събеседникът му разказал, че в училище трябва да се позоваваш само на официалните руски източници, а ако искаш да получиш добра бележка, просто повтаряй непрекъснато, че за всичко е виновен НАТО. Той разказал също и това, че в училище цари атмосфера на подозрителност, учениците понякога доносничат срещу учителите си за „неправилни възгледи“, но понякога ставало и обратното.

„Страхът е основното чувство на моето поколение“, казва ученикът в разговора си с германския журналист. И добавя, че по тази причина няколко негови съученици заедно със семействата си са заминали за чужбина.

Михаел Туман отбелязва, че в Русия расте цяло ново поколение, което не познава друг лидер освен Путин. Тези млади хора не могат много и да пътуват по света заради ограниченията – външни и вътрешни. „Тяхната представа за света се формира в едно „суверенно информационно пространство“, както путинистите наричат медийната и духовна самоизолация на страната“.

Архаични представи за героизъм и тираничен произвол

„Учителят като воюващ – това е един много руски експеримент от 21 век, който обръща поглед назад през вековете, за да наложи отново архаичните представи за героизъм и тираничен произвол, за патернализъм и за един крайно реакционен образ на жената“, отбелязва германският журналист и припомня, че в дебатите в Думата по образователните закони през декември 2023 парламентарният шеф Вячеслав Володин е призовал момичетата в училище да се научат да готвят борш от червено цвекло и месо и да се грижат за мъжете. От своя страна момчетата трябвало да научат да въртят чука. „Ето с такива идеали Русия щурмува бъдещето“, заключава авторът.

Туман пише още, че в противоречие със собствената си конституция, Русия развива нова държавна идеология: национал-империализъм, чиито корени са в 18 и 19 век. По този повод московският политолог Андрей Колесников казва: „Режимът на Путин се храни от разлагащите се трупове на миналото и от зловредното лъчение на сталинизма, който се крие под самата повърхност.“

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 116 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания