Отидете към основна версия

4 624 150

Украйна изпрати най-елитната си бригада в ада на Авдеевка, градът всеки момент може да падне

  • авдеевка-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • сащ-
  • бригада-
  • донецка област

Противникът продължава активната ротация на своите войски и хвърля нови сили и средства в града, обявиха украинците

Снимка: 3 окрема штурмова бригада

3-та щурмова бригада на украинските сили потвърди, че е била спешно предислоцирана в Авдеевка за „укрепване на украинските войски“ в града.

Тази бригада е една от най-елитните, с които разполагат ЗСУ. В Телеграм от бригадата написаха, че „обстановката в града е изключително критична“. Елитните войници са принудени да се бият „на 36 градуса“ срещу постоянно настъпващи руски бригади. 3-та щурмова бригада съобщи, че нанася тежки загуби на врага.

Украинците все пак посочват, че „обективната обстановка в Авдеевка остава заплашителна и нестабилна, противникът продължава активната ротация на своите войски и хвърля нови сили и средства в града“. Един от командирите на украинските сили заяви, че във и около града са разположени 7 руски бригади.

В Авдеевка, Донецка област, се е развила критична ситуация за въоръжените сили на Украйна , каза говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби по време на брифинг. „Получаваме съобщения от украинците, че ситуацията е критична и руските войски продължават да оказват натиск върху украинските позиции всеки ден. Има заплаха Авдеевка да попадне под руски контрол“, каза Кърби. Според него това до голяма степен се дължи на факта, че украинските войски на място нямат достатъчно боеприпаси.

Украинските въоръжени сили са започнали частично изтегляне на войските си от Авдеевка, съобщи вчера американският вестник The Washington Post, позовавайки се на украински военни. Събеседниците на изданието казаха, че загубата на града е „въпрос на време“. Последната украинска крепост в града, предполага WP, може да е разрушеният коксов завод.

Руската армия превзе главния вход на Авдeевка, където украинският президент Володимир Зеленски записа видео преди месец и половина. Руското знаме беше поставено в северните покрайнини на града, предаде Meduza, позовавайки се на информация на руски Z-кореспонденти. Зеленски каза, че украинските въоръжени сили правят всичко, за да спасят „колкото е възможно повече украински животи“.

Според украински наблюдатели, на които се позовава ДПА, положението на украинските сили в Авдеевка се утежнява неимоверно. По последни информации руската армия иска да превземе града, който възприема като стратегически плацдарм за установяване на пълен контрол върху Донецка и Луганска област, преди президентските избори в Русия идния месец. Има опасност Авдеевка да бъде обсадена от всички страни при напредъка на руските сили, посочват наблюдателите.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: