Отидете към основна версия

2 098 20

Обявиха условията за мир в Тайванския пролив

  • тайван-
  • ван и-
  • тайвански пролив-
  • мир

Ван И: Главното условие е "независимостта на Тайван" да бъде решително отхвърлена

Снимка: ЕРА/БГНЕС

За да се поддържат мирът и стабилността в Тайванския пролив, "независимостта на Тайван" трябва да бъде решително отхвърлена, каза китайският външен министър Ван И в събота на Мюнхенската конференция по сигурността.

Ван И подчерта, че Тайван „е неотменна част от територията на Китай, а делата на Тайван са вътрешни работи на Китай“, като заяви необходимостта от поддържане на принципа „единен Китай“.

„За да се поддържат мирът и стабилността в Тайванския пролив, независимостта на Тайван трябва да бъде решително отхвърлена“, каза Ван И, чиято реч беше излъчена на официалния уебсайт на конференцията.

Според дипломата „независимостта на Тайван е несъвместима с мира в Тайванския проток“, докато придържайки се към принципа „един Китай“, е необходимо да се подкрепи „мирното обединение на Китай“.

Ситуацията около Тайван се влоши значително след посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова в началото на август 2022 г. Китай, който смята острова за една от своите провинции, осъди посещението на Пелоси, виждайки в тази стъпка подкрепата на САЩ за тайванския сепаратизъм, и проведе широкомащабни военни учения.

На 13 януари в Тайван се проведоха избори за ръководител на администрацията и депутати от Законодателния юан (парламента). Победата в надпреварата за поста ръководител на администрацията на острова спечели настоящият заместник-ръководител на администрацията, председател на подкрепящата независимостта Демократична прогресивна партия на Тайван Лай Цинде с 40,05% от гласовете. Откриването на Lai Qingde е насрочено за 20 май 2024 г.

Официалните отношения между централното правителство на Китай и неговата островна провинция бяха прекъснати през 1949 г., след като силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши, победени в гражданската война с Китайската комунистическа партия, се преместиха в Тайван. Бизнес и неофициалните контакти между острова и континентален Китай се възобновяват в края на 80-те години. От началото на 90-те години страните започнаха да контактуват чрез неправителствени организации - Пекинската асоциация за развитие на отношенията през Тайванския пролив и Фондацията за обмен между Тайпе.

Мюнхенската конференция по сигурността се провежда от 16 до 18 февруари. Очаква се в него да участват около 50 държавни и правителствени ръководители, както и около 100 министри.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.

Свързани новини