Last news in Fakti

17 Февруари, 2024 19:07 2 027 20

Обявиха условията за мир в Тайванския пролив

  • тайван-
  • ван и-
  • тайвански пролив-
  • мир

Ван И: Главното условие е "независимостта на Тайван" да бъде решително отхвърлена

Обявиха условията за мир в Тайванския пролив - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

За да се поддържат мирът и стабилността в Тайванския пролив, "независимостта на Тайван" трябва да бъде решително отхвърлена, каза китайският външен министър Ван И в събота на Мюнхенската конференция по сигурността.

Ван И подчерта, че Тайван „е неотменна част от територията на Китай, а делата на Тайван са вътрешни работи на Китай“, като заяви необходимостта от поддържане на принципа „единен Китай“.

„За да се поддържат мирът и стабилността в Тайванския пролив, независимостта на Тайван трябва да бъде решително отхвърлена“, каза Ван И, чиято реч беше излъчена на официалния уебсайт на конференцията.

Според дипломата „независимостта на Тайван е несъвместима с мира в Тайванския проток“, докато придържайки се към принципа „един Китай“, е необходимо да се подкрепи „мирното обединение на Китай“.

Ситуацията около Тайван се влоши значително след посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова в началото на август 2022 г. Китай, който смята острова за една от своите провинции, осъди посещението на Пелоси, виждайки в тази стъпка подкрепата на САЩ за тайванския сепаратизъм, и проведе широкомащабни военни учения.

На 13 януари в Тайван се проведоха избори за ръководител на администрацията и депутати от Законодателния юан (парламента). Победата в надпреварата за поста ръководител на администрацията на острова спечели настоящият заместник-ръководител на администрацията, председател на подкрепящата независимостта Демократична прогресивна партия на Тайван Лай Цинде с 40,05% от гласовете. Откриването на Lai Qingde е насрочено за 20 май 2024 г.

Официалните отношения между централното правителство на Китай и неговата островна провинция бяха прекъснати през 1949 г., след като силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши, победени в гражданската война с Китайската комунистическа партия, се преместиха в Тайван. Бизнес и неофициалните контакти между острова и континентален Китай се възобновяват в края на 80-те години. От началото на 90-те години страните започнаха да контактуват чрез неправителствени организации - Пекинската асоциация за развитие на отношенията през Тайванския пролив и Фондацията за обмен между Тайпе.

Мюнхенската конференция по сигурността се провежда от 16 до 18 февруари. Очаква се в него да участват около 50 държавни и правителствени ръководители, както и около 100 министри.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаааа

    16 11 Отговор
    И тук "освободитеи " , решаващи кой има право да се самоопределя ... Руски китайци ..

    Коментиран от #3, #18, #19

  • 2 007

    15 19 Отговор
    Това по прилича на обявяване на ултиматум за война а не условия за мир!!! Както обикновено империалистическите амбиции са скрити зад фалшиви пози!!! Тайван е независим и такъв ще си остане!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇲🇺🇦🇬🇧🇯🇵🇰🇷🇧🇬

    Коментиран от #6, #8, #13

  • 3 Пръц

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "мдаааа":

    Като в Донбас ли?

    Коментиран от #4

  • 4 мдаааа

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пръц":

    Конечно ... Един пътува за Ниш , друг за Париж ...
  • 5 Гост

    9 11 Отговор
    Имаха на разположение 75 год.да се обединят...ама не стана...защото до 90 год.Китай изобщо не фигурираше при развитите държаваи...Поосифериха се и започват да командват...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ъхъ

    14 8 Отговор

    До коментар #2 от "007":

    Ма ша са вее Китайския флаг, както днес Руския в Авдеевка. Терора над Донецк приключи

    Коментиран от #12

  • 9 Неясни послания

    8 12 Отговор
    Хем Китай чрез външния си министър пледира за мирно обединение на Китай, хем дрънкат оръжие и заплашват света, че видите ли ако не е по тяхната щяло да има силово решение на нещата.Не питат какво мислят хората в Тайван и дали искат да са китайци след като от 1945 се развиват като самостоятелна държава и искат да продължат така.Намирисва ми на Путиновата авантюра в Украйна!
  • 10 УСА боклук

    15 4 Отговор
    Най-важното условие за мир и приятелство между държавите е УСА да не се намесва във взаимоотношенията им.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 007

    6 10 Отговор

    До коментар #8 от "Ъхъ":

    Ако 1 лъжа се повтаря 1000 пъти ставала истина казват!!! Аз пък ви казвам подлоги че и милион пъти повторена пак си остава лъжа!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇲🇺🇦🇬🇧🇯🇵🇰🇷🇧🇬

    Коментиран от #14

  • 13 Не,не,

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "007":

    Тайван ще се приобщи към"майката"Китай! А как ще стане,ще видим!Скоро!
  • 14 Подлогите в България

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "007":

    са единствено сатанистите соросоиди и другите евроатлантически утре п ки,получаващи центове да лаят срещу Русия и България!

    Коментиран от #15

  • 15 007

    0 4 Отговор

    До коментар #14 от "Подлогите в България":

    Много ти е нисък капацитета ПОДЛОГО за да можеш да обобщаваш и даваш оценки!!! Опорките на ПОСОЛСТВОТО отдавна са известни на нормалния(не зомбиран) българин и не могат да го подведат!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇲🇺🇦🇬🇧🇯🇵🇰🇷🇧🇬

    Коментиран от #16

  • 16 Ти си

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "007":

    00 без седмица лайнен
  • 17 Госあ

    3 0 Отговор
    Каталуния също има правителство и партия, обаче сепаратистите са у затвора ! Краварите и западните лисици определено подстрекават към война, въоръжавайки сепаратистите от острова. Ако това продължава, Китай трябва да реши проблема веднъж завинаги.

    Коментиран от #20

  • 18 Като в Тексас ли

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "мдаааа":

    и Калифорния и още 20 щата, хахахах - с вашите Шорошки камъни по вашите евроатлантически тикви
  • 19 Както в Палестина

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "мдаааа":

    с вашите Шорошки камъни по вашите евроатлантически тикви
  • 20 Пак опашати лъжи!

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Каталуния е само област в Испания и НИКОГА не е била самостоятелна като държава! Докато нещата с Тайван стоят съвсем иначе! Те фактически са самостоятелна държава от 1945 след като силите на Гоминдана начело с ген.Чак Кайши се изтеглят на острова след гражданската война в Китай и идването на комунистите на власт.Малка разлика, но СЪЩЕСТВЕНА!