Отидете към основна версия

2 824 48

Армения: Вече не сме съюзник на Кремъл!

  • русия-
  • армения-
  • никол пашинян-
  • нагорни карабах-
  • владимир путин

На 1 февруари Никол Пашинян отбеляза още, че Армения вече не може да развива военно-техническо сътрудничество и да засилва връзките в отбраната само с Русия, както беше досега

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ереван не е съюзник на Москва за Украйна, подчерта премиерът на Армения Никол Пашинян на среща с представители на арменската диаспора в Германия, предава РБК.

"Отдавна казвам, че Армения не е съюзник на Русия по въпроса за Украйна. И това е нашата искрена позиция. Много ни боли, че не можем да повлияем на тази ситуация. Украинският народ е дружелюбен народ“, подчерта политикът.

В същото време той заяви, че републиката трябва да диверсифицира външната си политика и отношенията в областта на сигурността. "Няма друг начин“, подчерта Пашинян.

Миналата година Пашинян заяви, че Армения не е съюзник на Русия в конфликта в Украйна. Така в интервю за CNN Prima News в началото на юни министър-председателят посочи, че този конфликт предизвиква безпокойство у арменската страна, тъй като пряко засяга всички отношения на Ереван. "На Запад забелязват, че сме съюзник на Русия, забелязват това повече. Русия вижда, че ние не сме им съюзници във войната в Украйна. И се оказва, че в тази ситуация ние не сме ничии съюзници, което означава, че сме уязвими“, заяви той.

На 1 февруари Пашинян отбеляза още, че Армения вече не може да развива военно-техническо сътрудничество и да засилва връзките в отбраната само с Русия, както беше досега. "Трябва да разберем с кого да развиваме военно и военнотехническо сътрудничество. В миналото не е имало такъв въпрос, както не е имало трудности с концепцията. В миналото отбранителните отношения на Армения бяха 97% свързани с Русия. Сега това не може да се случи по обективни и субективни причини", заяви тогава политикът.

През януари тази година Пашинян обсъди сътрудничеството на Армения с Алианса с представителя на НАТО в Кавказ и Централна Азия Хавиер Коломина. В началото на февруари министърът на отбраната на страната Сурен Папикян заяви, че Армения планира да въведе военни униформи по стандартите на НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 40 гласа.

Свързани новини