Last news in Fakti

2 Март, 2024 21:41 1 840 24

Армения: Готови сме за мирно споразумение, време е и Азербайджан да покаже политическа воля

  • армения-
  • азербайджан-
  • нагорни карабах-
  • никол пашинян

Ереван и Баку заявиха през декември, че искат да постигнат мирно споразумение след десетилетия на противоречия, но до момента споразумение не е подписано

Армения: Готови сме за мирно споразумение, време е и Азербайджан да покаже политическа воля - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Армения е готова да подпише мирно споразумение с Азербайджан, ако Баку покаже същата политическа воля, и има желание да постигне напредък в нормализирането на отношенията с Турция, каза днес високопоставен арменски служител, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

Ереван и Баку заявиха през декември, че искат да постигнат мирно споразумение след десетилетия на противоречия, но до момента споразумение не е подписано.

Въпросът, който отдавна предизвиква най-голямо разделение, е регионът Нагорни Карабах в Азербайджан. След като дълги години етнически арменци контролираха планинската област, през септември силите на Баку отново я превзеха и това накара повечето от етнически арменци да избягат в Армения.

Арменският заместник-министър на външните работи Вахан Костанян каза, че Ереван има политическа воля за нормализиране на отношенията с Баку въз основа на принципи, предварително договорени от двете страни.

„Това е въпрос на политическа воля и лидерство“, каза Костанян в интервю за Ройтерс по време на дипломатическия форум в турския град Анталия.

Арменският дипломат изтъкна, че Ереван е демонстрирал необходимата политическа воля, включително на вчерашните разговори между външните министри на Армения и Турция, която е основният поддръжник на Баку.

„Сега, ако азербайджанската страна наистина е заинтересована да има мир, просто трябва да се съгласим да изложим договорените от лидерите принципи (на хартия) и да ги подпишем", каза Костанян.

Сред нерешените въпроси е липсата на съгласие по въпроса за общата граница, като всяка от страните държи малки области, заобиколени от територията на другата държава.

Костанян каза, че всяка от страните трябва да признае териториалната цялост и суверенитета на другата страна и насочи вниманието към плана на Ереван „Кръстопът за мир“ за отваряне на комуникационни линии в региона с цел подпомагане на регионалната стабилност.

Костанян подчерта също, че Армения иска пълно нормализиране на връзките с Турция, включително отварянето на общата им граница и установяване на дипломатически отношения.

„Установяването на дипломатически отношения е основа на комуникациите между две държави", каза арменският заместник външен министър. "Разбира се, помирението между две нации може да отнеме повече време, но имаме нужда от дипломатически отношения, които ще ни помогнат и ще помогнат и на нашия народ."

Той каза, че Ереван е свършил работата, необходима за отваряне на границите с Турция, включително инфраструктурни ремонти, и чака отговора на Анкара.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    27 7 Отговор
    Армения е пътник!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Справедлив

    17 8 Отговор

    До коментар #2 от "Гого":

    За ада

    Коментиран от #21

  • 4 Хумата

    7 7 Отговор
    Миналата година в Приморско с бракята оправихме един арменец. Тъй ши управим и Стамат Магарето
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин

    22 3 Отговор

    До коментар #5 от "факти":

    Един бърз виц...-Кое е най невероятното нещо в света- евреин да изгуби на улицата пари а арменец да ги намери и да му ги върне...
  • 7 Мнение

    19 10 Отговор
    Най-вероятно Армения ще бъде напомпана с оръжие и подсигурена със западна подкрепа, за да пламне още един пожар по границата с Русия. А и Турция ще се занимава да поддържа Азербайджан. Военно-промишления комплекс ще потрива доволно ръце.
  • 8 ДБил

    14 4 Отговор
    Магистралата между Турция и Азерите я пази само ИРАН....
  • 9 ДБил

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "факти":

    Само Напърцатулян е такъв.
  • 10 Българин

    5 12 Отговор
    Азарбайджан, Армения, Турция, България, Македония и Албания сме един народ, изкусвено разделен. И съвсем скоро това ще се поправи!

    Коментиран от #11

  • 11 Справедлив

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Ти црън ли си бре, или носорог?
  • 12 Хампарцумян

    6 8 Отговор
    Какво прави Кеворк Кеворкян ?!
    Май пак е пиян залян !
    Прави се на Ян Бибиян !
  • 13 хххх

    7 3 Отговор
    Готови сте да си събуете гащите и го правите..
  • 14 Механик

    11 5 Отговор
    Армения: Свалили сме гащите и сме се намазали с евро-атлантически лубрикант. Молим азерите да не проникват много рязко, че много боли!
    п.п.
    Да ядете на на Пашинян мъ.... (яйцата)!
    п.п.
    И не разчитайте на РОССИА, еврейчета!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ПЕРО

    9 6 Отговор
    никои не вярва на долните арменци
  • 17 Последния Софиянец

    4 4 Отговор
    От това миене на чинии са ми постоянно мокри ръцете и не мога да пиша, а и в миалното долу няма нет, та все забравям да ви кажа, че няма в мире по пропаднало, продажно, крадливо и лъжливо от пияния блатник и прегладнелия му проскубан балкански раб, а вие си говорете каквото си щете и аз бях заблуден като вас и чаках на оная опoвpъщаната да ме нахрани и се наслушах на лъжи и пиянски истории! Сега си бачкам и всичко е наред, рядко минавам тук да видя старите дрогаре до къде са потънали, понякога даже ми е жал за тях.
  • 18 Отец Дионисий

    9 9 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    8 8 Отговор
    Що му трябваше на пуcин да започва тази война в Украйна и да хвърля колосални средства на вятъра когато можеше да подобри с тези средства живота на ватите, Но paбcия винаги се изживявала като империя с крепостници и психопата пycин се помисли ,че може да се нарече император петър велики и че в болния си мозък от шизофренията си , може да води реваншистка война с целия цивилизован свят за да покаже надмощие над НАТО, Но реалността и истината е друга и руските градове замръзват, и се обстрелват с ракети, магазините се изпразват, икономиката боксува и черните чували с трупове на руски войници пристигат на конвейер и ватите колкото и да да са лъгани и потискани да живеят в мизерни условия, разбират, че са управлявани от терористичен и фашистки режим,който е отговорен за войната в Украйна, където огромни суми пари са похарчени за една безсмислена война , когато можеше да бъдат инвестирани в подобряването на качеството на живот, на руския народ, а не да живее в бедност и лишения...❗❗❗
  • 20 Пейо Яворов

    8 0 Отговор
    Арменци

    Коментиран от #23

  • 21 Запознат

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Справедлив":

    Атлантистът Пашинян води Армения към пълна капитулация. След поражението от Азерите, сега арменците са на път да видят и "благинките" от атлантическата демо(н)крация. Господ да ги пази!
  • 22 Боже Боже

    8 0 Отговор
    Та това сте вие, които многократно развалят споразуменията и после като видите дебелия край на тоягата да ревете пак са споразумения. На арменец вяра да нямаш.
  • 23 Няма значение

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пейо Яворов":

    АрМЕНТсИ
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: