Отидете към основна версия

4 478 110

Военни експерти: Украйна все още може да победи Русия, но трябва да я удари по слабото място

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • авдеевка-
  • донецк

Украинската армия трябва да даде приоритет на отбраната, да възстанови бойната способност и да удари Москва там, където тя е най-уязвима

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна все още може да спечели войната, започната от Русия. За да направи това обаче, тя трябва да даде приоритет на отбраната, да възстанови бойната способност и да удари Русия там, където е най-уязвима. Това пише Business Insider. Старши научен сътрудник на Фондация Карнеги, Майкъл Кофман, казва, че Украйна трябва да използва подхода "задръж, изгради, удари“.

По време на фазата на "задържане“, според него, Украйна трябва да се окопае и да защити фронтовата линия достатъчно, за да изтощи руските сили. Ако отбранителните сили постоянно се съпротивляват на Русия, това ще я постави в по-слаба позиция.

"Чрез задържането на фронтовата линия Украйна би могла да "изгради“ армията си чрез възстановяване, обучение и разширяване на отбранителната индустрия на страната, както и подкрепа на западните партньори на Украйна. Елементът на "удар“ включва нанасяне на удари по слабите точки на Русия, за да се намалят нейните способности и да се създадат възможности за по-нататъшни настъпателни операции на Украйна“, обясни експертът.

В най-добрия случай Украйна може да възобнови инициативата през следващата година, казва Кофман. В най-лошия случай тя все още може ефективно да сдържа противника и Русия няма да тръгне по пътя към реализиране на военните си цели до 2025 или 2026 г.

В същото време Ема Ашфорд, старши научен сътрудник в Центъра Хенри Л. Стимсън, смята, че в момента на Украйна липсват способности за провеждане на настъпателни операции, така че си струва да се съсредоточи върху отбраната, за да попречи на Руската федерация да завземе повече територия.

Тя подчерта, че фокусирането върху отбраната може да бъде в политическите интереси на западните партньори, тъй като Европа може да е в състояние да подкрепи Украйна, докато критичната подкрепа на САЩ остава в застой в обозримо бъдеще.

"Този ​​подход е по-евтин. Той е по-ефективен. Помага за решаването на проблемите с живата сила, защото защитата е по-лесна за хората, отколкото настъплението. Дори и без финансиране от САЩ, това е област, в която европейските сили наистина могат да направят разликата“, казва Ашфорд.

Докато подкрепата на САЩ е важна за трансфера на ключови боеприпаси и други доставки, тя казва, че приоритизирането на отбраната не изисква непременно милиардите долари помощ за Украйна, която САЩ обсъждат в Конгреса.

Говорейки за това как може да изглежда победата за Украйна, Ашфорд говори за продължаващото съществуване на държавата и оцеляването на нейния народ. Според нея Украйна вече в известен смисъл е спечелила войната благодарение на успеха в противопоставянето на руските войски.

Кофман предположи, че не става въпрос непременно за връщане на окупирани територии, а за създаване на достатъчен лост, за да можем да говорим за траен мир с Русия от позиция на силата.

Въпреки тези аргументи не всеки военен наблюдател вижда път към победата на Украйна, поне чрез действия на бойното поле, пише изданието. Така Даниел Дейвис от Defense Priorities смята, че страната не може да спечели с военни средства.

Business Insider отбеляза, че украинските сили сега са изправени пред недостиг на боеприпаси и други критични доставки, което възпрепятства тяхната защита.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 100 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: