Отидете към основна версия

4 858 101

Бивш директор на ЦРУ: Кремъл се измъкна от задънената улица, крайно време е украинската армия да удари Кримския мост

  • крим-
  • украйна-
  • кримски мост-
  • робърт гейтс-
  • русия

Робърт Гейтс отбеляза още, че ако искате да накарате руснаците да млъкнат, ако искате да прекъснете това усещане за импулс, което имат, защо пък да не можете да свалите моста над Керченския пролив?

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Войната в Украйна не е в задънена улица – Русия преодоля безизходицата на бойното поле и възстанови настъпателния си ход по цялата фронтова линия. Това заяви бившият директор на Централното разузнавателно бюро (ЦРУ) на САЩ Робърт Гейтс в интервю за американския вестник The Washington Post.

"Много хора описват войната в Украйна като в задънена улица. Опасявам се, че в момента не може да се говори за безизходица, руснаците си върнаха инерцията. Това не е пробивна инерция, но имам усещането, че те ще продължават напред“, отбеляза Гейтс.

По думите му падането на стратегически важния град Авдеевка е позволила на руснаците да преместят бойните си линии по-на изток.

"Руснаците непрекъснато са в настъпление на различни места по почти 1000-километровия фронт“, допълни бившият директор на ЦРУ.

Според Гейтс загубите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) отчасти се дължат и на проблемите с доставките на оръжия и боеприпаси.

"Четох, че за всеки артилерийски снаряд, който украинците изстрелват, руснаците изстрелват 10, а украинците сега са изправени пред недостиг на боеприпаси, артилерия“, коментира още Гейтс.

Бившият директор на ЦРУ изрази опасения, че "процесът на вземане на решения от САЩ за предоставяне на по-съвременни оръжия на Украйна е съзнателен, бавен и често твърде закъснял... Можехме да започнем обучение на украински пилоти за F-16 преди година и половина, а след това, когато бъде взето решението за доставката на изтребителите, те щяха да влязат в пилотските кабини и да започнат да летят... Така че мисля, че се забавихме с предоставянето на оръжие, което би могло да промени начина, по който протича този конфликт“.

Гейтс отбеляза още, че "ако искате да накарате руснаците да млъкнат, ако искате да прекъснете това усещане за импулс, което имат, защо пък да не можете да свалите моста на Керченския пролив? Това би имало голямо въздействие върху руснаците - както психологически, така и военно. Даването на възможност на украинците да ударят да поразяват стратегически цели в Крим е наистина важно и може поне психологически да промени тенора на това къде се намираме в този момент“, заключи Гейтс.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 72 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: