Отидете към основна версия

14 811 233

Руската армия е извършила клане в Авдеевка, Украйна разкри какво се е случило в последните мигове от битката за града

  • украйна-
  • дмитро лубинец-
  • русия-
  • авдеевка-
  • война-
  • военни престъпления-
  • руска армия-
  • клане-
  • омбудсман-
  • човешки права

Русия нарушава всички закони на войната, извършвайки военни престъпления

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна имаше определени споразумения с Руската федерация относно ранените войници от украинските въоръжени сили в Авдеевка. Окупаторите обаче цинично нарушават постигнатите договорености, обяви Киев.

Украинският омбудсман Дмитро Лубинец каза, че руснаците е трябвало да заловят ранените украинци, да им окажат помощ и да ги разменят с техни затворници, които са в Украйна, предаде агенция УНИАН. Това обаче не се е случило и украински войници (не се знае колко) са били разстреляни от руската армия.

"Имахме възможност да общуваме с руската страна. По-рано се договорихме ранените украински военни да бъдат официално заловени, да им бъде оказана помощ и след това да бъдат върнати чрез процедура за размяна (на пленници). За съжаление руската страна за пореден път показа, че нарушава споразумения“, каза комисарят на Върховната рада по правата на човека.

В същото време той посочи, че Русия постоянно нарушава споразумения и норми на хуманитарното право. „Не знаем какво да правим с това“, каза Лубинец. Той смята, че има много повече случаи на руснаци, стрелящи по украински военнопленници, отколкото се съобщава публично.

Той не разкри колко украински войници са били убити от руската армия, но след изтеглянето на ЗСУ от Авдеевка се появиха кадри на убити украински военнослужещи в последната крепост, която украинската армия защитаваше в града – Зенит. DeepState съобщи за най-малко шестима разстреляни. Според американски източници „стотици“ украински войници може да са били пленени и убити от руската армия при хаотичното изтегляне от Авдеевка.

От началото на пълномащабната война Русия постоянно нарушава правилата за водене на война и хуманитарното право, извършвайки военно престъпления, включително екзекуцията на военнопленници.

След месеци на ожесточени битки – според войници на ЗСУ най-тежките от началото на войната – Русия в крайна сметка превзе източния украински град. Според анализатори обаче тази победа е пирова, защото руската армия е дала огромен брой жертви в човешка сила, както и загуби по отношение на военната техника.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 157 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: