Отидете към основна версия

12 660 137

Ситуацията за украинската армия може да стане страшна

  • украйна-
  • русия-
  • isw-
  • война-
  • сащ-
  • боеприпаси

САЩ трябва да вземат съдбоносно решение - да продължат военната си подкрепа към Киев или не

Снимка: БГНЕС/ EPA

Институтът за изследване на войната (ISW) в последния си доклад съобщава, че ситуацията на фронта за украинската армия е изключително тежка, но в момента не е безнадеждна, предаде Sky News. Нещата обаче могат рязко да се влошат, ако САЩ скоро не вземат решение да отпуснат военна помощ на Киев.

Руските сили напредват, но засега завоеванията им са много ограничени и на изключително висока цена. Повече руски войници вероятно са загинали в битката за Авдеевка, отколкото са загинали през цялата съветско-афганистанска война.

Украйна ще бъде в много по-силна позиция, когато военновъздушните сили на страната получат първите изтребители F-16 през следващите месеци. В доклада се отбелязва, че само Съединените щати имат ресурсите да дадат на Украйна точно това, от което Украйна най-много се нуждае.

Ако Съединените щати в крайна сметка откажат тази помощ, тогава ситуацията наистина може да стане много сериозна. Институтът посочва, че войната далеч не е приключила и руската армия страда от много недостатъци, които ЗСУ използват. „Руснаците се адаптират към дълги военни усилия в Украйна, но те не са ордите на Червената армия, увити в триумфалните знамена на победите през Втората световна война, за които Путин и неговите пропагандисти се представят“, пишат от ISW.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 93 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: