Отидете към основна версия

4 040 132

Зеленски каза, че 31 000 украински войници са убити във войната. Според САЩ са в пъти повече

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • зеленски-
  • русия-
  • война-
  • сащ-
  • жертви

Вашингтон и Москва смятат, че изнесените данни от Зеленски не отговарят на истината

Снимка: Головне управління розвідки МО України

Украинският президент Володимир Зеленски изненадващо и за първи път от началото на инвазията обяви броя на убитите украински войници – той каза, че 31 000 военнослужещи са загинали на фронта. САЩ обаче не са съгласни с тази оценка, пише „Ню Йорк Таймс“.

Зеленски заяви, че откакто руските сили нахлуха в Украйна, са убити 31 хиляди украински войници. Това е първият път, в който Украйна съобщава броя на убитите си войници. Украинският президент каза още, че не може да разкрие броя на ранените си войници, тъй като това ще помогне на Русия при военното планиране.

Според Зеленски Украйна е загубила 31 хиляди военнослужещи, но в САЩ още миналото лято броят на загиналите е бил много по-висок. Според Вашингтон (оценката е направена през лятото на 2023 г., сега реалният брой е по-висок) най-малко 70 000 украински войници са убити, а между 100 000 – 120 000 ранени. Руските загуби са два пъти по-големи.

Тази оценка на САЩ беше направена преди месеци, което означава, че (по данни на американците) военните загуби на Украйна са в пъти по-високи от обявените от Зеленски.

Изявлението на Зеленски беше направено на фона на критичната ситуация, в която се намира украинската армия в момента на фронта. Тя изпитва критичен недостиг на боеприпаси, а Конгресът на САЩ все още не е решил дали да продължи помощта към Киев. Преди дни Руската федерация превзе град Авдеевка, който дълго време оставаше украинска крепост на изток.

„Има надежда по отношение на Конгреса, сигурен съм, че ще се случи. Те знаят, че имаме нужда да получим помощ до един месец“, каза Зеленски на пресконференцията в Киев. „Когато говорим за американска помощ, трябва да разбираме, че не става дума за финансови резерви, а за оръжия. Просто ще бъдем отслабени на бойното поле без тях“, заяви Зеленски.

Москва също се усъмни в данните на Зеленски. Всеки гражданин на Украйна разбира, че Зеленски лъже за загубите на украинските въоръжени сили, каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. По думите ѝ Зеленски е оставил много „мъртви души“, за да могат да бъдат финансирани като живи.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: