Отидете към основна версия

2 002 61

Още една експертна оценка: Русия е отговорна за смъртта на Алексей Навални

  • русия-
  • алексей навални-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • новичок

По-рано началникът на руското разузнаване Сергей Наришкин заяви, че причините за смъртта на Навални на 16 февруари в наказателна колония отвъд Полярния кръг са естествени

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Експерт по човешките права от ООН заяви днес, че Москва е отговорна за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални, защото той или е бил убит в затвора, или е починал в резултат на лошите условия на задържане, които могат да се сравнят с изтезание, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

„Следователно руското правителство е отговорно за смъртта му, по един или друг начин“, заяви експертът Мариана Кацарова пред Ройтерс в кулоарите на събитие в централата на ООН в Женева, посветено на руските политически затворници.

По-рано началникът на руското разузнаване Сергей Наришкин заяви, че причините за смъртта на Навални на 16 февруари в наказателна колония отвъд Полярния кръг са естествени.

Кацарова също така предупреди, че и други затворници в Русия може да последват участта на Навални, отбелязвайки, че тя е „силно притеснена“ за опозиционера Владимир Кара-Мурза.

„Не минава и ден след смъртта на Алексей Навални, в който да не се питам кой ще го последва. И със сигурно ще има нов Навални при такова равнище на потисничество“, заяви тя.

Кремъл представя Навални и неговите последователи като нарушители на закона и инструменти на Запада за дестабилизиране на Русия, а също отхвърли обвиненията, че президентът Владимир Путин е наредил убийството му. Вдовицата на Алексей Навални Юлия миналата седмица заяви, че равнището на обществена подкрепа за мъжа ѝ след неговата смърт е доказателство, че каузата му е жива и призова за масови протести срещу Путин на 17 март, когато в Русия ще се проведат президентски избори.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания