Отидете към основна версия

9 174 243

Ценна мишена! Украинската ПВО свали новата "страховита" руска ракета "Циркон"

  • русия-
  • украйна-
  • ракета-
  • циркон-
  • пво

Припомня се, че досега няма нито една снимка на ракетата ЗМ22 "Циркон“, а само видеозаписи от изстрелването й, направени от Министерство на отбраната на Руската федерация

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Източници на украинското издание Defence Express твърдят, че дежурните екипи за ПВО на Киев са успели да свалят най-новата руска ракета - ЗМ22 "Циркон“, използвана в последната атака на силите на Москва срещу украинската столица.

Според събеседниците на изданието резултатите от първичния анализ на фрагментите на двете свалени, но паднали в пределите на Киев ракети, показват, че руснаците са използвали "Циркон“ в атаката. Твърди се, че това е второто известно досега използване на свръхзвуковата ракета от страна на руските войски. При първото – ударите срещу Киев от 7 февруари, не бяха открити категорични доказателства. Тогава повреденият снаряд падна край път в Деснянския район на Киев, а намерените фрагменти не бяха достатъчно на брой, за да се идентифицира с точност ракетата.

Сега обаче, твърди изданието, има много повече отломки, които позволяват с по-голяма точност да се твърди, че става въпрос за "Циркон“.

Припомня се, че досега няма нито една снимка на ракетата ЗМ22 "Циркон“, а само видеозаписи от изстрелването ѝ, направени от Министерство на отбраната на Руската федерация. Характеристиките ѝ остават под въпрос: първоначално Москва обяви обсег от 400 километра и скорост от 6 Мах, по-късно около 600 километра, а след това около 1000 километра и от скорост от 9 Мах. Теглото на бойната единица в различни източници се декларира на ниво от 300 до 500 килограма.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 135 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: