Отидете към основна версия

1 030 44

Путин обсъди сигурността и икономическото сътрудничество с лидерите на Западна и Централна Африка

  • владимир путин-
  • сигурност-
  • икономическо сътрудничество-
  • лидери-
  • африка-
  • русия

Американски служители предупредиха лидерите на хунтата в Нигер за връзките им с Русия и Иран дни преди хунтата да отмени военното споразумение

Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обсъди сигурността и икономическото сътрудничество с лидера на хунтата в Мали Асими Гоита по телефона в сряда, съобщиха и двете страни, ден след като Путин проведе подобен разговор с лидера на хунтата в съседен Нигер, предава Ройтерс и News.bg.

"Обсъдихме двустранни въпроси, по-специално сигурността и икономическите области", пише Гоита в социалната мрежа X. "Съгласихме се да продължим да си сътрудничим в борбата срещу тероризма." Кремъл потвърди разговора и каза, че двамата лидери са се съгласили да установят по-тесни връзки.

През последните години Мали се превърна в един от най-близките африкански съюзници на Русия, като наемниците от групата "Вагнер" са разположени там, за да се борят с джихадистите бунтовници в страната Сахел.

Русия се стреми да засили отношенията си с африканските страни, представяйки Москва като приятелска страна без колониален произход в Африка.

Обаждането изглежда е част от кръг от дипломатически обмени, които Путин проведе с лидерите на Западна и Централна Африка след преизбирането му по-рано този месец.

Кремъл съобщи в сряда, че Путин и лидерът на Република Конго Денис Сасу Нгесо са се договорили в телефонен разговор да задълбочат политическите, икономическите и хуманитарните връзки.

Във вторник Путин разговаря по телефона с лидера на нигерската хунта Абдурахаман Тиани и обсъди необходимостта от засилване на сътрудничеството им в областта на сигурността, съобщи нигерската държавна телевизия.

Призивът последва решението от 17 март на Нигер, бивш западен съюзник в борбата срещу бунтовниците в района на Сахел, да се оттегли от военното си споразумение със Съединените щати.

Американски служители предупредиха лидерите на хунтата в Нигер за връзките им с Русия и Иран дни преди хунтата да отмени военното споразумение.

Решението на нигерската хунта последва това на съседните Мали и Буркина Фасо, които също прекъснаха военни връзки с дългогодишни съюзници, включително Франция, като същевременно се обърнаха към Русия за подкрепа.

Трите държави също решиха да напуснат 15-членния западноафрикански регионален блок и сформираха пакт за сътрудничество, известен като Алианса на държавите от Сахел (AES).

Държавите от Сахел, които се борят с ислямистките бунтове, се съгласиха по-рано този месец да създадат съвместни сили за справяне със заплахите за сигурността на техните територии.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания