Отидете към основна версия

10 Април, 2024 19:35, обновена 10 Април, 2024 19:35 5 609 151

Надежда за мир! Швейцария събира световната дипломация на среща на високо равнище за Украйна

  • швейцария-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • нато

Целта на консултациите ще бъде начертаването на работна рамка за постигне всеобхватен и траен мир в Украйна, както и конкретна пътна рамка за руското участие в мирния процес

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швейцарското правителство съобщи днес, че през юни страната ще бъде домакин на двудневна конференция на високо равнище за мир в Украйна, въпреки че Русия даде ясен знак, че няма да участва, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Швейцария каза още през януари, че ще проведе форум за мир по искане на украинския президент Володимир Зеленски, след като се консултира с ЕС, Г-7 и държави като Китай и Индия, които подкрепиха инициативата.

"В момента има достатъчна международна подкрепа за конференцията на високо равнище за започването на мирен процес", се казва в изявление на швейцарското правителство.

Конференцията ще се състои на 15 и 16 юни в курортния комплекс Бюргенщок, който се намира край град Люцерн.

Целта на консултациите ще бъде начертаването на работна рамка за постигне всеобхватен и траен мир в Украйна, както и "конкретна пътна рамка за руското участие в мирния процес".

Въпреки че Москва твърди, че не е против започването на мирни преговори, руски официални лица казаха, че няма да участват във форума в Швейцария. Те смятат, че тази страна се е отказала от неутралитета си заради позицията си за войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Швейцарските власти засега не са публикували пълен списък на участниците в конференцията.

"Това е първа стъпка за процес за постигане на траен мир", заяви днес швейцарската президентка Виола Амхерд относно конференцията, предаде Франс прес.

"На тази конференция няма да се подпишем план за мир. Надяваме се обаче, че ще започне този процес", каза Амхерд.

Външният министър на Швейцария Иняцио Касис на обща пресконференция с Амхерд, организирана за представяне на конференцията за Украйна, подчерта факта, че "един мирен процес не може да се води без Русия, но че тя няма да присъства на първата среща".

"Мир не може да се постигне без всички срани в конфликта да участват в този процес", заяви Касис.

Той добави, че на тази първа конференция всички биха могли да постигнат съгласие "как по-добре да се покани Русия" на следващата конференция, добави външният министър.

Същевременно руското външно министерство определи проекта за подобен форум като "проект на американските демократи".

"Зад всичко това стоят американските демократи, които искат снимки и видеа от такова събитие, за да дадат индикация, че техният проект "Украйна остава актуален", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Франс прес.

Над 100 страни са поканени да участват във форума. САЩ вече потвърдиха участието си. Според швейцарски медии президентът Джо Байдън би трябвало да присъства.

През януари президентката на Швейцария прие украинския президент Володимир Зеленски за разговори в Берн. Тя го увери тогава в подкрепата си относно организирането в нейната страна на конференция за мир в Украйна.

Междувременно Швейцария проучи в рамките на директни контакти с много страни възможностите и пътищата, които да доведат до мирен процес. Швейцария разговаря в тази насока със страните от Г-7, с ЕС, както и с страни като Китай, Индия, Южна Африка, Бразилия, Етиопия и Саудитска Арабия.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 62 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: