Отидете към основна версия

3 447 67

Бедствено положение! Огромна приливна вълна заплашва с унищожение голям руски град

  • русия-
  • курган-
  • наводнение-
  • тобол

Евакуацията на жителите на някои части на Курган скоро може да бъде затруднена поради залети от водата пътища

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Приливна вълна с огромен воден обем от река Тобол се намира на 10 километра от руския град Курган и се движи към него, съобщи в канала си в "Телеграм" губернаторът на Курганска област Вадим Шумков, цитиран от ТАСС, пише БТА.

По-рано Шумков съобщи, че към Курган се приближава вълна с дължина 30-50 километра заради изпускането на вода от язовир в Казахстан. "Обемът на водата е колосален. Всичко това, което виждаме в Курган сега, когато Черьомухово е наводнено, е само малка част от водния обем, който се приближава към града", написа той.

Шумков подчерта, че вече частично е наводнена дясната крайбрежна част на Курган, където има голям брой овощни градини и стопанства. Квартал "Нижняя Утятка" вече е откъснат от града, Черьомухово е наводнено, водата прелива през Мало-Чаусовския мост и други райони, допълни той.

По негови данни по-голямата част от водата отива точно в крайбрежната речна низина, заливайки всичко наоколо в отстояние на няколко километра. Евакуацията на жителите на някои части на Курган скоро може да бъде затруднена поради залети от водата пътища.

По-рано Шумков съобщи за прогнозирана "много тежка" ситуация с покачването на водата. Уралският хидрометеорологичен център съобщи, че от днес до четвъртък се очаква нивото на водата в река Тобол в Курган да надхвърли степента за неблагоприятно (700 см) и за опасно явление (850 см). Жителите на всички населени места в крайбрежната речна низина на река Тобол са призовани да се евакуират.

Жителите на селата Меншчиково и Кропанка в Кетовския окръг на Курганска област бяха също призовани да се евакуират заради наводненията. Това бе съобщено в канала в "Телеграм" на окръга. "Водата се приближава към домовете ви. Евакуирайте се незабавно! Вземете децата, възрастните хора и трудноподвижните роднини, не оставяйте животни. Съберете вещи, документи, лекарства и напуснете опасната зона", - се посочва в съобщението.

Както уточниха в пресслужбата на администрацията на Курганска област, нивото на водата продължава да се покачва в района на населените места Кетово, Лаптева, Крюково, Санаторна, Темляково, Меншчиково. Така в района на Кетово за 2 часа водата се е повишила с 30 см, в Меншчиково - с 22 см, в Санаторна - с 20 см.

Официалният канал на администрацията на Курганска област в "Телеграм" призова също жителите на градинското стопанство "Тюлпан" да се евакуират незабавно, тъй като районът е застрашен от наводнение.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания