Отидете към основна версия

5 988 35

Позицията на Китай! Си Дзинпин очерта четири принципа за край на войната в Украйна

  • китай-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • си дзинпин-
  • олаф шолц

Китайският президент каза, че страните трябва да се съсредоточат върху поддържането на мира и стабилността и да се въздържат от търсене на личен интерес и охлаждане на ситуацията, а не наливане на масло в огъня

Снимка: БГНЕС/ЕРА

По време на среща с германския канцлер Олаф Шолц в Пекин китайският президент Си Дзинпин очерта четири принципа за разрешаване на конфликта в Украйна. Китайските държавни медии ги нарекоха "четири принципа за предотвратяване на излизането на кризата в Украйна извън контрол и възстановяване на мира", съобщава Би Би Си.

Китайският президент каза, че страните трябва да се съсредоточат върху "поддържането на мира и стабилността и да се въздържат от търсене на личен интерес" и "охлаждане на ситуацията, а не наливане на масло в огъня".

"Трябва да създадем условия за възстановяване на мира и да се въздържаме от по-нататъшно нарастване на напрежението", каза Си, отбелязвайки, че е необходимо "да се намали отрицателното въздействие върху световната икономика".

"Четирите принципа" отразяват документа на Пекин от миналата година, който призовава за "политическо уреждане" на конфликта. Според редица западни наблюдатели това ще позволи на Русия да запази по-голямата част от завзетите украински територии.

Отношенията на западните страни с Китай преминават през бурни времена. В Брюксел се провеждат редица разследвания за държавна помощ за китайски производители на слънчеви панели, електрически превозни средства и вятърни турбини.

САЩ проучват рисковете за националната сигурност, породени от китайските автомобилни технологии.

На срещата си с Шолц Си подчерта, че "промишлените и производствени вериги на Китай и Германия са дълбоко свързани помежду си".

"Взаимноизгодното сътрудничество между Китай и Германия не е "риск", а гаранция за стабилността на двустранните отношения и възможност за създаване на бъдещето", каза Си.

Заедно с Шолц в неделя в Китай пристигна голяма делегация от министри и ръководители на германски предприятия.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания