Отидете към основна версия

4 059 139

Нов фронт във войната! Може ли Русия да превземе Харковска област?

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • харков-
  • харковска област

По-добро разбиране на целите на руската армия може да се получи, като се проучи кои бойни части и ресурси са съсредоточени на границата и каква е тяхната численост

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Известният военен анализатор Дара Масикот от Фондация "Карнеги" публикува в социалната мрежа X (преди известна като Twitter) експресен анализ на ситуацията в Харковска област, където руските военни започнаха настъпление.

Тя задава въпроса какви точно са целите на руската армия: ограничено нахлуване с цел създаване на "буферна зона" (украинските военни, наред с други неща, говориха за тази възможност) или опит за сплашване и отвличане на вниманието на въоръжените сили на Украйна?

Масикот припомня, че по-рано руското министерство на отбраната обяви създаването на нова оперативна група войски "Север" и назначи неин командващ генерал Александър Лапин (през 2022 г. той командваше групата "Център", която започна нахлуването в Украйна).

Според експерта, за да превземе цялата Харковска област, руската армия се нуждае от 75 000 до 100 000 военнослужещи и тежка техника - а тя в момента не разполага с такива възможности. По същия начин руската армия няма ресурси да окупира Харков, отбелязва Масикот.

Въпреки това, за да се създаде 30-километрова санитарна зона в близост до границата в Харковска област, според нейните оценки са необходими 30-40 хиляди военнослужещи с подходящ ресурс от бронирани машини.

Както Масикот пише, руската армия все още не е въвела в битка значителен брой бронирани превозни средства, използвайки самолети и дронове заедно с пехотни атаки. Все още обаче не е ясно дали това се дължи на липса на технология или на желание да се използва на по-късен етап от операцията.

Във всеки случай, според военния експерт, офанзивата в района на Харков отклонява руски ресурси, които могат да бъдат използвани в Донецка област или на други участъци на фронта.

В същото време експертът не е забелязал признаци на прехвърляне на войски от окупираните райони на Украйна в посока Харков. А това показва, че групировката в този район ще бъде формирана от неопитни резерви или от формирования, които са преформирани.

Тя смята, че по-добро разбиране на целите на руската армия може да се получи, като се проучи кои руски части и ресурси са съсредоточени на границата и каква е тяхната численост.

В същото време нападението в Харковско направление неизбежно увеличава натоварването на въоръжените сили на Украйна, които трябва да решават подобни проблеми в "настоящото трудно време", завършва експертът.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: