Отидете към основна версия

20 703 443

Русия може да започне голяма война в Европа тази зима, Путин иска България и Румъния

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • българия-
  • война-
  • путин-
  • владимир путин-
  • полша-
  • европа-
  • ядрена война-
  • сащ-
  • румъния-
  • кремъл

Очевидно е, че НАТО има повече оръжия, при това по-модерни. Защо тогава Русия би нападнала НАТО? Отговорът се крие в псевдоисторическите разбирания на Путин, който е признавал, че смята разпадането на СССР за грешка.

Снимки: БГНЕС/ EPA

Германският вестник BILD, позовавайки се на източници от западното разузнаване, съобщава, че Руската федерация може да атакува страните от НАТО още тази зима.

Путин иска да се възползва от времето между напускането на поста и встъпването в длъжност на президента на САЩ: ноември-януари. Кремълският тиранин се надява, че в този случай САЩ няма да успеят бързо да се притекат на помощ на своите съюзници в Европа.

Путин атакува не когато е силен, а когато врагът е слаб. И в Европа разбират това. Особено тези, които са най-близо до Руската федерация. Литва и Латвия вече възобновяват наборната военна служба, а Полша и Германия формират сили за бързо реагиране.

Очевидно е, че НАТО има повече оръжия, при това по-модерни, високоточни и далекобойни. Защо тогава Русия би нападнала НАТО? Отговорът се крие в псевдоисторическите разбирания на Путин, който е признавал, че смята разпадането на СССР за огромна катастрофа.

Путин е убеден, че страните от ЕС, които преди са били в сферата на влияние на СССР, сега трябва да бъдат зависими от Русия. Подобно отношение има към България, Румъния, Унгария, Латвия, Естония, Литва. Путин отдавна е наричан псевдоисторик. И сега той бълнува за възраждането дори не на Съветския съюз, а на Руската империя, сравнявайки се с Петър Велики, посочва телевизионният канал FREEДОМ.

Според официални лица в ЕС и НАТО Путин се готви да започне голяма война в Европа, но според тях това ще се случи след години. Лидерите на много страни от ЕС направиха подобни изявления. Единствената разлика е времето, в което прогнозират руска атака. Това може да стане след 5-8 години, смята германският министър на отбраната Борис Писториус. А естонският премиер Кая Калас, позовавайки се на данни от разузнаването, твърди, че Европа има 3 до 5 години, за да се подготви за пряка руска агресия. На същото мнение е и министърът на отбраната на Дания.

„Амбициите на Русия се простират много по-далеч от Украйна, така че от наша страна трябва да сме готови да защитим собствената си територия“, казва ръководителят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер. Балтийските страни укрепват границите си с Беларус и Русия: копаят противотанкови ровове и изграждат минни полета. Лидерите на ЕС обещават защита на Литва, Латвия и Естония. Подкрепа гарантират и поляците, които са съвсем наблизо.

Холандия, която се намира на другия край на Европа, също гарантира помощ на балтийските страни. „Литва, литовските граници са границите на Европа и НАТО. Което означава, че това са нашите граници. Така че не се съмнявайте, нито в Москва, нито на други места, че ще защитим тези граници“, каза холандският премиер Марк Рюте.

Страните от НАТО провеждат най-голямото си учение след Студената война, а Европейският съюз увеличава производството на оръжия и боеприпаси. Русия вече постави икономиката си на бойна нога: тя намали разходите за социална сфера, градоустройство, ремонти, медицина и образование. Руската федерация масово произвежда боеприпаси, изважда от складове стара техника и провежда мобилизация. Според командващия силите на НАТО в Европа руската армия вече е с 15% по-голяма, отколкото при пълномащабното нахлуване в Украйна.

Как би изглеждала атаката срещу НАТО? Стотици ракети ще бъдат използвани срещу морски пристанища, летища и транспортни центрове, както и срещу главни военни щабове. Това ще бъде последвано от нахлуване по суша, море и въздух, като една от основните мишени се счита, че е Сувалкският коридор. Путин ще се надява, че НАТО ще затъне в преговори и консултации, че член 5 от Алианса няма да влезе в сила веднага и това ще се проточи няколко месеца. Тези няколко месеца са най-големият проблем.

Веднъж Путин нарече информацията за планове за нападение над Грузия пълна глупост, но през 2008 г. Русия нахлу в тази страна. Тогава диктаторът увери, че няма да отиде по-далеч и определено няма да завземе Крим. Той каза, че полуостровът не е спорна територия и Русия признава границите на Украйна. Диктаторът излъга. През 2014 г. Путин даде заповед за анексиране на полуострова, след което Кремъл дълго повтаряше, че категорично няма да докосне останалата част от територията на Украйна. И отново Путин излъга. През 2022 г. той започна пълномащабна инвазия. Сега той убеждава, че определено ще спре дотук и няма да атакува страните от НАТО.

Кремълският диктатор разбира само езика на силата и трябва да бъде спрян в Украйна. Ако Киев се беше предал, тогава Путин вече щеше да е нападнал Алианса - това казва шефът на германското разузнаване Бруно Кал. Резултатът от войната в Украйна ще повлияе на съдбата на целия свят. В това е сигурен и шефът на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер. Неговото мнение се споделя от лидерите на балтийските страни и Полша.

Путин, като опитен офицер от разузнаването, знае как да извърти и да обвини жертвата за атаката. Но НАТО няма да бъде жертва, защото Алиансът вече увеличава производството и военната си мощ на военно-промишления комплекс. Сега страните от ЕС разчитат на собствения си отбранителен комплекс, за да бъдат силни, дори ако САЩ не се притекат на помощ навреме. Руска атака срещу някоя от страните от блока ще бъде отблъсната и руснаците ще понесат тежки загуби.

След огромни загуби, многобройни военни провали и отстъпления в Украйна, Путин е жаден за отмъщение - той иска да спечели срещу НАТО, точно както се надяваше да победи Украйна и да превземе Киев за три дни. Но една нова война ще струва много скъпо на самите руснаци.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 367 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания