Отидете към основна версия

2 036 68

Хиляди грузинци отново демонстрират срещу закона за „чуждестранното влияние“

  • грузия-
  • протести-
  • закон

Недоволните излязоха по улиците в столицата Тбилиси

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко хиляди демонстранти излязоха по улиците тази вечер в грузинската столица Тбилиси, за да протестират за пореден път срещу противоречивия законопроект за „чуждестранното влияние“, подкрепян от правителството, но критикуван от САЩ и Европейския съюз, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Множеството, събрало се на площад "Европа", развяваше знамената на Грузия и Европейския съюз.

Тбилиси твърди, че иска да се присъедини към общността, въпреки този законопроект, който според противниците му, е подобен на руското законодателство, използвано срещу опозицията.

"Грузия! Грузия!", скандираха многобройните демонстранти, които вървяха покрай река Кура, отбелязва журналист на АФП.

Участващата в протеста Мариам Меунаргия каза, че е дошла, за да покаже, че нейната страна „просто иска да бъде част от европейското общество“.

„Ние защитаваме нашето европейско бъдеще“, каза Меунаргия.

От началото на април Грузия, малка страна в Кавказ, е обхваната от антиправителствени протести, след като управляващата партия "Грузинска мечта" отново внесе за обсъждане в парламента законопроект, смятан за пречка пред стремежите на Тбилиси да се присъедини към ЕС.

Текст е заимстван от руското законодателство, използвано от няколко години от Кремъл за потискане на дисидентски гласове.

Законопроектът трябва да мине и на трето четене в парламента в близките дни и се очаква президентът Саломе Зурабишвили, която е в конфликт с управляващата партия, да му наложи вето. „Грузинската мечта“ обаче разполага с достатъчно гласове, за да отхвърли президентското вето.

В центъра на Тбилиси, където по-рано през деня бяха разположени големи полицейски сили, впечатляващо множество се събра след свечеряване, за да изрази позицията си.

„Не на руския закон!”, „Не на руската диктатура!”, скандираха демонстрантите.

Загърната с украинското знаме, 46-годишната Виктория Сарвеладзе, каза, че е дошла, защото съпругът ѝ се бие на фронта срещу руската армия. „И двамата се борим срещу Русия“, обобщи жената.

„Не е нужно да се връщаме в Съветския съюз“, каза осъдително 38-годишната грузинска учителка Лела Циклаури и предупреди, че „всичко ще се влоши в нашата страна, ако този закон бъде приет“.

През последните дни много активисти, работещи за неправителствени организации и други правозащитни групи, казаха, че са получавали заплахи по телефона.

По-рано днес феминистката активистка Бая Патарая показа на АФП оранжеви графити на вратата на къщата си и вътре в сградата, където можеше да се прочете „лесбийка, която плюска грантове“.

„Това е, за да ни тероризират“, заяви тя в апартамента си, като каза, че не е изненадана от подобни провокации, но все пак е решена да участва в голямото събиране тази вечер.

Ако противоречивият закон бъде приет, той ще изисква всяка НПО или медийна организация, която получава над 20 процента от финансирането си от чужбина, да се регистрира като „организация, отстояваща интересите на чужда сила“.

Правителството уверява, че тази мярка има за цел да принуди организациите да демонстрират по-голяма „прозрачност“ по отношение на финансирането си.

Законът за „чуждото влияние“ беше внесен за първи път от „Грузинската мечта“ през 2023 г. Но масови демонстрации тогава принудиха правителството да го оттегли.

Повторното му внасяне в началото на април предизвика изненадата и гнева на много грузинци.

Тези проблеми се случват няколко месеца преди законодателните избори през октомври, смятани за важен тест за демокрацията в тази бивша съветска република, свикнала с политически кризи.

През декември 2023 г. ЕС предостави на Грузия официален статут на страна кандидат, но каза, че Тбилиси трябва да извърши реформи в своята съдебна и избирателна система, да увеличи свободата на печата и да ограничи властта на олигарсите, преди официално да започнат преговорите за членство.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 31 гласа.

Свързани новини