Отидете към основна версия

5 912 73

The Times: Следващите седмици са критични за Украйна, украинските командири са пред дилема

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • харков-
  • часов яр-
  • the times-
  • путин-
  • офанзива

Ако руснаците успеят да напреднат само няколко километра към Харков, те ще могат да насочат артилерията си към града

Снимка: Shutterstock

Следващите няколко седмици ще бъдат критични за Украйна, а украинските военни командири са пред дилема колко войски да прехвърлят към Харков заради руската офанзива, пише The Times.

Украинските командири сега пресмятат мотивите за настъплението на руските войски в Харковска област: дали това е хитрост, предназначена да отклони украинските резерви от битката за Часов Яр, важна стратегическа позиция в Донбас, или това е „истинска атака“ срещу Харков.

Смята се, че в този участък от фронта (Харковското направление) Руската федерация е събрала около 35 000 военнослужещи. Това очевидно не е достатъчно, за да се превземе самият Харков, но може би това не е целта. Ако руснаците успеят да напреднат само няколко километра, те ще могат да насочат артилерията си към града и да започнат агресивна бомбардировка.

В момента руската пехота атакува предимно малки населени места. Най-належащият проблем за украинците сега е движението на руските войски към Волчанск.

Посочвайки, че следващите няколко седмици ще бъдат критични, изданието задава въпроси: дали западните артилерийски боеприпаси ще пристигнат в Украйна навреме, за да променят ситуацията, и ще бъдат ли европейските страни готови да се разделят със своите системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ за възпиране на руски самолети.

Руската атака срещу Харковска област отвори нов фронт, отклонявайки украинските сили от горещия Донбас. Според Асошиейтед прес руските войски са участвали в интензивни боеве с украинските войници около Волчанск в понеделник, оказвайки по-голям натиск върху изчерпаните сили на Киев. Подновената североизточна офанзива на Москва, започнала в края на миналата седмица, беше най-значимият пробив на границата от началото на пълномащабното нахлуване. Само за два дни Москва превзе от 100 до 125 квадратни километра: поне седем села.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: