Отидете към основна версия

5 652 114

Русия отвори нов фронт в Украйна, за два дни превзе 125 квадратни километра

  • украйна-
  • вовчанск-
  • харков-
  • русия-
  • война-
  • путин-
  • офанзива

Лошо изградените укрепления на Украйна и дългосрочният недостиг на боеприпаси направиха възможно руското настъпление в района

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руската атака срещу Харковска област отвори нов фронт във войната, отклонявайки украинските сили от горещия Донбас, пише „Асошиейтед прес“.

Руските войски са участвали в интензивни боеве с украинските войници около Вовчанск в понеделник, оказвайки по-голям натиск върху силите на Киев.

Подновената североизточна офанзива на Москва, започнала в края на миналата седмица, беше най-значимият пробив на границата от началото на пълномащабното нахлуване. Само за два дни Москва превзе от 100 до 125 квадратни километра: поне седем села.

Вовчанск, един от най-големите градове в региона, се превърна в център на ожесточени битки, които обхванаха Харковска област. До понеделник там останаха само 200-300 жители. Руските войски се приближават от три страни.

Лошо изградените укрепления и дългосрочният недостиг на боеприпаси направиха възможно широкото руско настъпление в района. Силите на Кремъл се опитаха да отклонят украинските войски от горещите точки на фронтовата линия. Русия иска да се възползва от периода, в който одобрената вече американска военна помощ ще достигне до фронта. Това е прозорец на възможност за Москва и един от най-опасните за Киев в двугодишната война. Чрез засилване на настъпателните операции Русия се стреми да разтегне силите на Украйна и да постигне пробив.

Западните и северните части на град Вовчанск в украинската Харковска област паднаха под контрола на руските сили, предаде по-рано днес агенция ТАСС. Боевете продължават по улиците на града, съобщава агенцията. Украинските сили, цитирани от Ройтерс, обаче съобщават, че ситуацията във Вовчанск все още е под контрол, но те трябва да се изтегля към нови позиции край село Лукянци заради тежък руски обстрел. В ежедневния си отчет за ситуацията на бойното поле украинските сили съобщават още, че броят на руските атаки в северната част на Харковска област е намалял значително.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 59 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: