Отидете към основна версия

912 25

Протестиращи в Грузия твърдят, че са били заплашвани от правителството

  • протестиращи-
  • грузия-
  • заплашвани-
  • правителството

Говорител на вътрешното министерство отказа да коментира обвиненията

Снимка: БГНЕС

Димитри Чиковани, член на грузинското опозиционно Обединено национално движение (ОНД) и активен протестиращ срещу закона за чуждестранни агенти каза, че е бил нападнат от петима души миналата седмица, обвинявайки правителството, че се опитва да сплаши опонентите, цитира думите му "Ройтерс".

Масови протести избухнаха в столицата Тбилиси през последния месец, откакто парламентът прие на първо четене законопроекта за т. нар. "чуждестранни агенти".

Активисти и видни фигури от опозицията казаха, че са били нападнати, включително опозиционният лидер Леван Хабеишвили, който се появи в парламента с превързана глава и каза, че е бил бит от полицията на протест, оставяйки го със счупени кости.

Чиковани каза, че се е прибрал вкъщи в сряда на 8 май, когато петима души са го нападнали, ритали и удряли, след като е паднал на земята от първия удар. Атаката е била заснета от охранителната камера пред къщата.

"Беше много бърз и доста болезнен процес... но преди това имаше много обаждания и заплахи. И знам със сигурност, че не беше само срещу мен, но и срещу хиляди други хора", каза Чиковани и добави, че още трима са били нападнати същата нощ.

Говорител на вътрешното министерство отказа да коментира обвиненията.

Законопроектът ще изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти на чуждестранно влияние, налагайки тежки изисквания за разкриване на информация и наказателни глоби за нарушения.

Правителството на Грузия заяви, че законът е необходим, за да се гарантира прозрачността на чуждестранното финансиране за НПО, да се бори с "псевдо-либералните ценности", насърчавани от чуждбина, и да запази суверенитета на страната.

Един депутат от управляващата партия "Грузинска мечта" отхвърли твърденията за сплашване, като обвини опозицията, че сама е организирала атаките.

"Ако бруталният побой над хора е в интерес на някого, това определено не е "Грузинска мечта", а радикалната опозиция", каза високопоставеният управляващ депутат Гия Волски, цитиран от грузинските медии по случая Чиковани.

Чиковани е със счупен нос, счупени скули, комоцио и различни натъртвания, включително хематоми на очите. Той каза, че не е ходил в полицията и те не са се свързвали с него, въпреки че имат отговорност да разследват случаите, когато жертвите съобщават за нараняванията си в спешните отделения на болницата.

"Нямам вяра в нашата полиция, че иска да разследва", каза той пред Ройтерс пред парламента, където всеки ден се събират хиляди на протест. Той нарече полицията "марионетки" на Грузинската мечта.

Във вторник (14 май) парламентът на Грузия прие на трето и окончателно четене законопроекта.

Противниците твърдят, че законопроектът е подобен на закон, който помогна за потушаването на несъгласието в Русия срещу президента Владимир Путин и го виждат като тест за това дали Грузия остава по пътя към интеграция с Европа или се връща към влиянието на Москва.

САЩ , Европейският съюз и НАТО изразиха загриженост относно законопроекта, заявявайки, че той отвежда Грузия в грешна посока.

След приемане на трето четене законопроектът отива при президента Саломе Зурабишвили, която по-рано заяви, че ще наложи вето. Въпреки това, нейното решение може да бъде отменено от ново гласуване в парламента, контролиран от управляващата партия и нейните съюзници.

Чиковани каза, че протестите ще продължат въпреки заплахите.

"Решени сме да протестираме, докато този руски закон не бъде отменен", каза той. "Тези методи, които може да работят в Беларус и в Русия - няма да работят при грузинци. Грузинците харесват свободата си и ние ще се борим за нея.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини